Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ελληνικοί κήποι!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Την αναγγελία της έναρξης της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, πραγματοποίησε και επίσημα με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμος Κηφισιάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής. 

"Μία απόδραση εντός της πόλης", χαρακτήρισε την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον διευρυμένο ρόλο πλέον της Ανθοκομικής, που έχει ξεπεράσει το προφανές, την πώληση και την αγορά φυτών, εξήρωντας ταυτόχρονα τη στήριξη του Δήμου στην πρωτογενή παραγωγή, βοηθώντας τους παραγωγούς να φέρουν το προϊόν τους κατευθείαν στην κατανάλωση.                                                                        

Ο Γιώργος Θωμάκος έκανε λόγο επίσης για αυτή τη νοσταλγική γέφυρα, όπως τη χαρακτήρισε που είναι η Ανθοκομική για πολλούς Κηφισιώτες, με το παρελθόν της πόλης. "Εγγόνια παλιών κηπουρών, είναι σήμερα φυτωριούχοι. Οι απόγονοι εκείνων που δούλευαν στα παλιά αρχοντικά, είναι σήμερα εκείνοι που με τεχνογνωσία προωθούν το ίδιο προϊόν, το φυτό, την Ανθοκηπουρική", σημείωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, ενώ υπογράμμισε ότι η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς της εποχής που διανύουμε, συμβολίζει την αειφορία, φωτογραφίζοντας το νέο τρόπο διαβίωσής μας, ο οποίος χρειάζεται να εχέχει μεγαλύτερη φροντίδα και πρόνοια για το περιβάλλον, χωρίς άσκοπη κατανάλωση, να είναι λιγότερο δαπανηρός, να εξοικονομεί πόρους και να ενισχύει την οικιακή οικονομία. Πόσο μάλλον σε ένα δήμο, όπως είναι η Κηφισιά, με τόσο πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ομορφιά, επισημαίνοντας παράλληλα, την έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύει η Κηφισιά στη διαχείριση των βιοαποβλήτων.              


Φέτος η θεματική ενότητα της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης, είναι οι Ελληνικοί Κήποι και όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης, Γιώργος Παπαδόπουλος (Φωτό πάνω), τα θεματική μέρη που προστίθενται στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, από το 2021, είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει και που προσδίδει στην έκθεση κύρος, καινοτομία και την προηγμένη προσέγγιση των αρχιτεκτόνων τοπίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα διοργανωθούν βιωματικά προγράμματα για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού όσον αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών σε σχέση με τη φύση, με επί τόπου ξεναγήσεις στους ειδικά διαμορφωμένους κήπους και στα φυτά. Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, περισσότεροι από 750 μαθητές από διάφορα σχολεία της Αττικής, αναμένεται να επισκεφτούν την Έκθεση, με πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων, για όλους. Στο πρόγραμμα της Ανθοκομικής Έκθεσης φέτος, περιλαμβάνονται συναυλίες, ενημερωτικές ομιλίες και διαφόρων ειδών δράσεις. Την Πέμπτη 27 Απριλίου, θα γίνει η τελετή εγκαινίων, ενώ η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαίου.