Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Η τετραετία της υγείας!


συνέντευξη: Ανδρονίκη Παντιώρα

Την πεποίθησή του ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μια τετραετία υγείας, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γιάννης Κεχρής, όπου θα ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα αναβαθμιστεί.

Ήδη με την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πέρασε ένα δυνατό crash test, όπου έδειξε τη δυναμική του και την αναγκαιότητά του.

Ο Γιάννης Κεχρής, είναι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και παράλληλα Ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις πρόσφατες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με εκλεγέντα πρόεδρο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Είναι ο ίδιος γιατρός, ενεργός μάλιστα, ασκώντας καθημερινά το επάγγελμα, προσπαθώντας από τις θέσεις ευθύνης του, να συμβάλλει στην προώθηση των αιτημάτων του ιατρικού κόσμου, ως προς την ενίσχυση και τη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας της δημόσιας υγείας. Μιλήσαμε μαζί του, καλύπτοντας στη συζήτησή μας όλο το φάσμα των θεμάτων της δημόσια υγείας, σε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε και δημοσιεύουμε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. 

Ανέλαβε καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Υγείας το 2021, εν μέσο της πανδημίας, όπου πολλά είχανε γίνει όπως τονίζει, αλλά και πολλά ακόμη έπρεπε να γίνουν. «Προτεραιότητά μας θα έλεγα σε εκείνη την περίοδο ότι ήτανε η αντιμετώπιση της πανδημίας και θα σημείωνα ότι η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, έκανε τόσα όσα δεν έκανε καμία άλλη περιφέρεια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη» διευκρινίζει.
                                                                                 

Τα θέματα της ιατρικής κοινότητας είναι χρόνια και ανεπίλυτα όπως μας επισημαίνει. Αναφερθήκαμε εκτενώς σε αυτά, όπως και στο πρόσφατο νομοσχέδιο υγείας που φηφίστηκε στη Βουλή, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νοσοκομειακούς, αλλά και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα το επάγγελμά τους στον ιδιωτικό τομέα, εάν το επιθυμούν, ή να διεκδικήσουν μία έμμισθη θέση στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με την παραμονή τους στο ΕΣΥ, με ένα ουσιαστικό ερώτημα να πλανάται αναπάντητο. Προλαβαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ να ιδιωτεύσουν; Να προσφέρουν δηλαδή τις υπηρεσίες τους συμπληρωματικά και ισοδύναμα στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να περικόψουν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσφοράς της εργασίας τους στο ΕΣΥ; Χωρίς να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους; 

Όπως λέγεται, η εν λόγω τροποποίηση αφορά μια μικρή, ισχνή μειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ, κυρίως διοικητικά στελέχη, καθώς η πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ, δεν πρόκειται να ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος, όπως επίσης αν το κάνουν, θα το κάνουν όπως διαβεβαιώνεται, εις βάρος της εργασίας τους στο ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που ένα άλλο ερώτημα ανακύπτει αυθόρμητα και συνειρμικά ακολουθεί. Είναι το κατά πόσο θα υποβάλλει τους υπόλοιπους γιατρούς τους ΕΣΥ, να καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν αυτοί που θα φεύγουν. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
                                                                             

«Κάθε αίτημα που αφορά τον ιατρικό κόσμο, δεν είναι απλά ένα συνδικαλιστικό αίτημα, είναι ένα αίτημα συνυφασμένο απόλυτα με την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει. Τα τελευταία 10 χρόνια, 20.000 γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό και συνεχίζουν να φεύγουν. Βασική αιτία αυτής της μετανάστευσης του επιστημονικού, εργατικού δυναμικού της χώρας είναι οι χαμηλοί μισθοί, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Βασικό αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ήταν η καλυτέρευση των μισθών των γιατρών και ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ. 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ, είναι τρεις φορές χαμηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό μισθό. Ο μισθός ενός γιατρού στο ΕΣΥ είναι 1.200 – 1.300 ευρώ, όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη είναι τρεις φορές μεγαλύτερος και στον ιδιωτικό τομέα, η συλλογική σύμβαση εργασίας, μισθωτής θέσης για ένα γιατρό προβλέπει ένα μισθό της τάξης των 850 ευρώ, όταν αντιστοίχως στην Αγγλία για παράδειγμα, ο αντίστοιχος μισθός είναι 5.000 – 10.000 ευρώ. Η εφημερία στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 80 – 120 ευρώ, όταν στην Αγγλία και στην Γερμανία, η εφημερία αντίστοιχα αμείβεται με 800 – 1.000 ευρώ. Ο νέος γιατρός που εισέρχεται στην αγορά εργασίας, δεν έχει κανένα λόγο να μην φύγει στο εξωτερικό, καθότι έχει υψηλότερο μισθό, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερη προοπτική επιστημονικής εξέλιξης», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας. 

«Από ΄κει και πέρα, ένα πάγιο αίτημά μας, ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ΕΣΥ, έχει τεράστια ελλείμματα. Ο μεγάλος πάσχων στη χώρα μας, είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία βασίζεται σε οργανωμένα πολυδύναμα κέντρα υγείας. Οι πρώην μονάδες ΙΚΑ, οι οποίες λειτουργούσαν ως τέτοια, ως κέντρα υγείας, από το 2010, από την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποδυναμώθηκαν και έκλεισαν. Στους 12 δήμους του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, λειτουργούν μόνο 4 πολυδύναμα κέντρα υγεία. Στην Αγία Παρασκευή, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία και στο Μαρούσι, με πολλά προβλήματα, με πολλές ελλείψεις, παρόλ’ αυτά λειτουργούν. 
                                                                             

 
Η αμοιβή του προσωπικού γιατρού, του νέου θεσμού που έχει καθιερωθεί τελευταίως και που τόσος λόγος έχει γίνει, είναι 35 ευρώ ο ασθενής ανά έτος, όταν μια αντίστοιχη αμοιβή στην Κύπρο, είναι 145 ευρώ. Η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι ότι ο γιατρός θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως την περίπτωση, την πράξη και το περιστατικό. Επιπλέον, ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού είναι πολύ σημαντικός, θα πρέπει όμως να βελτιωθεί, διότι δεν λειτουργεί ως γιατρός της γειτονιάς, ως οικογενειακός γιατρός, στον οποίο θα μπορεί ο ασθενής να απευθύνεται ανά πάσα στιγμή τον χρειαστεί. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο προσωπικός γιατρός, είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη, ένας τέτοιος γιατρός θα πρέπει να είναι παθολόγος ή γενικός ιατρός. Δεν είναι όλοι οι γιατροί στο σύστημα παθολόγοι ή γενικοί ιατροί. Πάρα πολλοί είναι άλλης ειδικότητας.  

Κανονικά ο Προσωπικός γιατρός, θα έπρεπε να είναι άμεσα διαθέσιμος, με δυνατότητα επίσκεψης διά ζώσης, προκειμένου να κατευθύνει αναλόγως τον κάθε ασθενή για το κάθε ιατρικό του ζήτημα», υπογραμμίζει ο Γιάννης Κεχρής, ο οποίος άνοιξε θαρραλλέα, με ευθύτητα και γνώση τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της υγείας. Βρίσκεται στο πλευρό του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη όπου συνεργάζονται άψογα, με κοινό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που άπτονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.