Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Η μαγεία του γυναικείου αθλητισμού!

γραφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το 1936, μετά από σχεδόν 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και η Διεθνής Ολυμπιακή Ομοσπονδία, βρήκαν την λογική συνισταμένη για την γυναίκα αθλήτρια, προκειμένου να λάβει μέρος σε ορισμένα αθλήματα στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τα συντηρητικά στερεότυπα δυστυχώς δημιουργούσαν προβλήματα και η γυναίκα αθλήτρια αποτελούσε το ''μαύρο πρόβατο'' στην ύψιστη αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων!

Η ενδυνάμωση των φασιστικών και αυταρχικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη δημιουργεί συνθήκες απαγορευτικές για την προώθηση των γυναικείων διεκδικήσεων, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, δημιουργήθηκε ένα δεύτερο κύμα διεκδικήσεων από την πλευρά των γυναικών, με αποτέλεσμα, στην αύξηση των γυναικείων αθλημάτων στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1948 έως το 1968. Από τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, και ιδίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, η μεταβολή υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς σήμερα οι γυναίκες συμμετέχουν σε όλα σχεδόν τα αθλήματα στίβου που περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.


Η παρουσία και ο ρόλος της γυναίκας στον αθλητισμό και ειδικά στα αγωνίσματα του στίβου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου πολιτισμού. Τη βλέπουμε στην προσπάθειά της να αγγίζει τα όριά και να τα ξεπερνά, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να αποτελεί πρωταγωνίστρια σε κάθε δράση.


Για ακόμη μία χρονιά, το Filothei Women Gala, γέμισε με κορυφαίες αθλήτριες, σε μια ξεχωριστή διοργάνωση, που έγινε για 24η χρονιά, όπου συμμετέχουν μόνο γυναίκες αθλήτριες από όλο τον κόσμο. Αθλήτριες με σπουδαία παλμαρέ, που οι διακρίσεις τους ξεπερνούν το τοπικό επίπεδο και φτάνουν σε εθνικό και παγκόσμιο.
                                                                           

Η Κατερίνα Στεφανίδη (Φωτ.) η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια, συμμετείχε στο διεθνές μίτινγκ γυναικών Filothei Women Gala 2023, που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης, σωματείο που ανήκει η σπουδαία αθλήτρια.



Το Filothei Women Gala διεξάγεται υπό την αιγίδα της παγκόσμιας (WA) και της ευρωπαϊκής (EAA) ομοσπονδίας, όπως και του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) αλλά και με την υποστήριξη του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού. Η Δημοτική υποστήριξη ξεπέρασε την τυπικότητα και ο ίδιος ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης και τα στελέχη του, αντιδήμαρχοι Ελένη Ζέππου, Γιώργος Παπαχρόνης παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όλο το αγωνιστικό μέρος ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες των αθλητριών!

Άξιο λόγου και η απευθείας κάλυψη του Filothei Women Gala 2023 από την κρατική τηλεόραση θυσιαζοντας τηλεοπτικό χρόνο λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Υποστηρικτές του Women Gala που διοργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης ήταν η AXUM, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και τις αγοραπωλησίες-διαχείριση ακινήτων καθώς και η ναυτιλιακή εταιρεία Grecomar. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το site GWomen του ομίλου Gazzetta με σπουδαία συνεισφορά στον γυναικείο αθλητισμό!