Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα λεύκωμα με νόημα!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Σε έναν κόσμο που τον κατακλύζουν οι οθόνες, το διαδίκτυο και οι εύπεπτες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όλο και λιγότεροι άνθρωποι επενδύουν στην ανάγνωση, τη συλλογή βιβλίων αξίας, θεωρώντας την ίσως μια παρωχημένη ασχολία. 

Εντούτοις, τα αποτελέσματα όλων των ερευνών αποστομώνουν χωρίς καμία προσπάθεια όσους επιχειρηματολογούν κατά των βιβλίων. Πρόσφατο σημαντικό πλεονεκτήματα αυτής της υπερπολύτιμη συνήθειας συλλογής-ανάγνωσης βιβλίων αξίας το λεύκωμα-βιβλίο που παρουσίασε ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού. 


Το λεύκωμα ήταν εκπόνημα της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. (ΔΗμοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΦΙλοθέης Ψυχικού) και της προέδρου της Παυλίνας Πανταζή (Φωτ.: Πάνω δεξιά)καθώς και των εκδόσεων Μίλητος εξειδικευμένου οίκου στις συλλεκτικές εκδόσεις με τίτλο: ''Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού''.


Στην παρουσίαση του λευκώματος στον υπέροχο κήπο του του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και κατόπιν του καλωσορίσματος η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Φιλοθέης Ψυχικού Έλση Δημουλά (Στην φωτογραφία με τον Νίκο Δήμου που μίλησε κι αυτός για το λεύκωμα-βιβλίο), προσδιόρισε τον ορθό τρόπο της αξίας του βιβλίου λέγοντας: ''...Ας θυμηθούμε τι αντιπροσώπευε παλαιότερα ένα λεύκωμα ; Ένα λευκό βιβλίο, στα λατινικά librum album, όπου οι κάτοχοί του έγραφαν τα ονόματα των φίλων τους. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε αυτό που κρατώ στα χέρια μου: είναι γραμμένα τα ονόματα τριών αχώριστων πια φίλων και φίλων όλων μας : Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Ψυχικό. Δεν είναι μόνο ένα λεύκωμα κόσμημα και ως εκδοτικό αποτέλεσμα, και ως περιεχόμενο. Είναι ένα να λεύκωμα με νόημα! Είναι το πρώτο που περιλαμβάνει την αποτύπωση των τριών κοινοτήτων ενοποιημένων σε ένα δήμο. Ένα πολιτιστικό προϊόν επισφράγιση και της ένωσης που συντελέστηκε διοικητικά το 2010 και ψυχολογικά ολοκληρώνεται...''


Η ''βιβλιοθεραπεία'' έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από συμπτώματα ανταγωνιστικών διαταραχών. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, εισερχόμαστε σε έναν κόσμο τόσο διαφορετικό, όπου το περιεχόμένό του μας οδηγεί κι εμείς αφηνόμαστε στα χέρια του για τη ροή της ιστορίας· αυτή η εμπειρία είναι τόσο μοναδική που ο αναγνώστης απομακρύνεται για λίγο από τα ηπιότερα ή σοβαρότερα άγχη του, συνεπαρμένος από εκείνον τον κόσμο. Πολύ περισσότερο δε αν αυτό ''περιγράφει'' τον τόπο που ζει. Το λεύκωμα-βιβλίο, ''Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού'' λειτούργησε ενωτικά τις μερες αυτες που εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος και στην παρουσίαση συνευρέθηκαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι όλων των συνδυασμών, ξεχνώντας τις μεταξύ τους διαφορές!