Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ευγένεια, σεμνότητα, κοσμιότητα...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

... είναι λέξεις συνώνυμες της αξιοπρέπειας που χαρακτηρίζουν την ενέργεια που αξίζει να γίνει, αξίζει να συμβεί. Ο Σωκρατης ταύτιζε την αξιοπρέπεια με την ευγένεια. Ο Αριστοτέλης, θεωρούσε ότι η αξιοπρέπεια είναι αβρά και ευπρεπής υπερηφάνεια. Η υπερηφάνεια είναι στοιχείο εγωϊσμού.

Ο άνθρωπος που στηρίζεται στο Εγώ του δεν μπορεί να ταπεινωθεί. Με καθημερινό αγώνα προσπαθεί να ζήσει αξιοπρεπώς, με βάση τις κοινωνικές επιταγές της εκάστοτε εποχής, με βάση δηλαδή, τις ανθρώπινες αξίες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ''ομάδας'' -  όλοι μιλούν για συνδυασμούς - των ''Ενεργών Πολιτών'' που στις 8 Οκτωβρίου θα διεκδικήσει ένα ποσοστό από την επιλογή των δημοτών Φιλοθέης Ψυχικού. Ένα ποσοστό που σε πιθανή περίπτωση έχουμε και δεύτερο γύρο, μεταξύ δύο υποψηφίων θα εκφράζει ισχυρή δυναμική. Ουσιαστικά οι ''Ενεργοί Πολίτες Φιλοθέης Ψυχικού'' θα αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα στην επικράτηση μιας δημοτικής παράταξης.


Η Μαρία Αποστολάκη (Φωτ.), επικεφαλής των ''Ενεργών Πολιτών Φιλοθέης Ψυχικού'' ζει στο Νέο Ψυχικό, είναι έγγαμη και μητέρα ενός αγοριού. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι μαχόμενη δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα ισότητας των φύλων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2004. Ως μαχόμενη Δικηγόρος με εξειδίκευση στην έμφυλη βία και δουλεύοντας για χρόνια με γυναίκες που βιώνουν αυτής τη μορφής τη βία γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι ένα φαινόμενο που ενδημεί μόνο στις αποκλεισμένες κοινωνικά ή χωρίς οικονομικούς πόρους γυναίκες αλλά ένα φαινόμενο διαταξικό που αφορά όλες τις γυναίκες, σε όλα τα περιβάλλοντα.

Την δημοτική κίνηση των Ενεργών Πολιτών την συνθέτουν άνθρωποι που για αυτούς δεν αποτελεί αυτοσκοπό η εκλογή τους. Γνωρίζουν τι σημαίνει κάθε μία μονάδα στο σύνολο των τελικών αποτελεσμάτων για τους ''Ενεργούς Πολίτες'' και ανεξάρτητα αν εκλεγούν ή όχι θα υπηρετήσουν την δημοτική τους ευθύνη ως μέλη της κοινωνίας σύμφωνα με το πρόγραμμα τους συνδυασμού.