Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Εικαστικές δεξιότητες παιδιών!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Όταν την τέχνη την ασκούν παιδιά είναι μια διαδικασία, όχι προϊόν. Είναι η διαδικασία της δημιουργίας, της εξερεύνησης, της ανακάλυψης και του πειραματισμού, πέραν κάθε δεδομένου και για το λόγο αυτό, έχει ιδιαίτερη και ανεκτίμητη αξία!

Όταν τα παιδιά, από μικροί μαθητές, ενθαρρυνθούν να εκφραστούν ή να πειραματιστούν στη δημιουργία της τέχνης, αναπτύσσουν μια αίσθηση καινοτομίας που θα είναι σημαντική στην ενήλικη ζωή τους. Η κοινωνία μας σήμερα για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται άτομα που να γνωρίζουν πώς να σκέφτονται, να αναζητούν νέους τρόπους για βελτίωση, χωρίς να ακολουθούν μόνο κατευθύνσεις.


 Αυτός ήταν ο σκοπός της ιδέας: ''...Ο έμμετρος λόγος των ποιητών μας για την απελευθέρωση του 1821...''. H Κοινότητα Νέου Ψυχικού την δρομολόγησε, υπό την υψηλή επιστασία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού έπιασαν τα πινέλα! Το αποτέλεσμα ''κρυφό''. Με την συνεργασία των δασκάλων καλλιτεχνικών, τα παιδιά μελέτησαν, δούλεψαν, δημιούργησαν και έφτασε η ώρα να φανερώσουν τα έργα τους! Τα έργα εμπνεύστηκαν από τους ποιητές που ύμνησαν την επανάσταση και τις αρχές της ελευθερίας, από το ποίημα "Ομπρός" του Άγγελου Σικελιανού και από το ποίημα "Ο ύμνος στην ελευθερία" του Διονύσιου Σολωμού.


Σε μία εξαιρετική εκδήλωση ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, κλήθηκε από την παρουσιάστρια της εκδήλωσης διευθύντρια σύνταξης του Νorth Pageς, Ανδρονίκη Παντιώρα και την οικοδεσπότη Ξένια Σιγάλα, αντιπρόεδρο της Κοινότητας Νέου Ψυχικού, να αποκαλύψει τα δημιουργήματα των μαθητών! Τα αποκαλυπτήρια των έργων ήταν κυριολεκτικές απαντήσεις που περιείχαν και ερωτήσεις, όπως συμβαίνει σε έναν πραγματικά τέλειο ζωγραφικό έργο παιδιών, τα οποία ποτέ δεν σταματούν να ρωτούν ''γιατί'' και ''πώς''. Ακριβώς όπως θα μας προβλημάτιζε ένας πίνακας κορυφαίου δημιουργού!

''...Όταν τα παιδιά εκτίθενται στις τέχνες αναπτύσσουν ένα πραγματικά άριστο τρόπο σκέψης και εκτίμησης της εποχής τους. Είναι σημαντικό ότι σήμερα μαθητές ''εκφράστηκαν'' με απίστευτα ρεαλιστικό τρόπο για τον αγώνα των προγονών μας για να είμαστε σήμερα, ελεύθεροι!...'' είπε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης μετά από την παρατήρηση των πινάκων, ο οποίος ως ένθερμος υποστηρικτής κάθε δράσης που αφορά στα παιδιά, μίλησε στους μαθητές ενθαρρύνοντάς τους να ψάχνουν στη ζωή τους την καλαισθησία και τη γνώση, να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται, να τολμούν και να προσπαθούν. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και στη δύναμή τους.

Ο Δημήτρης Γαλάνης έδωσε συγχαρητήρια για την συνεργασία όλων όσοι εργάστηκαν για την δράση αυτή. Από την Κοινότητα Νέου Ψυχικού, το North Pages, τους Συλλόγους Γονέων, την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του δασκάλους και φυσικά τους πρωταγωνιστές που δεν ήταν άλλοι, από τα παιδιά...


Η Σταυρούλα Σακκά, δασκάλα εικαστικών του 1ου Δημοτικού, που συμμετείχε στην δράση με την ομάδα μαθητών από το αντίστοιχο σχολείο, στάθηκε στην ομιλία της στις δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από την ζωγραφική καθώς επίσης και στη σημαντικότητα του έργου των δασκάλων "...που οφείλουμε να ενισχύουμε τις τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών μέσα από το ρόλο μας...", όπως τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς να συμπληρώσουμε εμείς, ότι όταν το κάνουμε αυτό σε επίπεδο φορέων και οικογένειας, τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Πράγματι τα έργα των παιδιών ήταν εντυπωσιακά!
                                                                                   


Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στην δράση τιμήθηκαν από τον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού καθώς και από το North Pages για την συμμετοχή τους με ειδικά αναμνηστικά. Την εκδήλωση πλαισίωσε η μουσικός και πιανίστρια Βασιλική Τσιμπούκη, που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της απαγγελίες από την εξαιρετική Δώρα Σωπασουδάκη.


 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Αλίκη Γκιζελή, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Φωτιάδης, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μίνα Μεταξίδι Μελισσουργού, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού Νίκος Στρατηγός, η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, Αναστασία Αγγελάκη, η αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Μαρία Χριστίνα Παλαιολόγου, ο κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού Άρης Φασιλάκης, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιώτα Πλιάκα, εκπρόσωποι του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μ.Ε.Ο, η Ρούλα Χυτά, κοινοτική σύμβουλος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού, ο Μιχάλης Διακοσταμάτης (Φωτ.: Αριστερά), κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Φιλοθέης, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Μάρλυ Μαλάμη και τα μέλη της, η Σοφία Γαβριηλίδου, ο  Τάσος Καλατζής (Φωτ.: Μέση) και ο Νίκος Σταυρόπουλος(Φωτ.: Δεξιά).