Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Αιθήρ και γλαυξ...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Δεν είναι ένα μουσείο γλυπτικής που βρίσκεται στην Αθήνα. Πρόκειται για τον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, που από σήμερα, απέκτησε το δεύτερο έργο του!

Στην γη ''αντιλαμβανόμαστε'' τον αιθέρα να κυλά μέσα σε αυτήν σαν υπόγειο ποτάμι ή πηγή, χωρίς όμως να μπορεί να ταυτιστεί με αυτά. Πηγάζει και σχετίζεται όχι μόνο με την γη, αλλά και με το κάθε τι που ζει, εξελίσσεται, αναπνέει από αυτήν και με αυτήν. 

Για τον ''καλοτεχνίτη'' Χαράλαμπο Θεοδώρου (Φωτ.) ο ''αιθήρ'' είναι μία κοσμική πνοή που ζωογονεί και εμποτίζει κάθε τι που απαρτίζει την φύση. Εμπλουτίζει τον άνθρωπο με ενέργεια και πνευματική διαύγεια. Εμπνεόμενος από τον ''αιθήρ'' ο Χαράλαμπος Θεοδώρου, εικαστικός δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Νέου Ψυχικού του δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, δημιούργησε ένα γλυπτό έργο με τον ομώνυμο τίτλο και το πρόσφερε στο σχολείο όπου υπηρετεί, διδάσκοντας τα παιδιά με το ύψιστο φρόνιμα της αισθητικής δημιουργίας. 

Το έργο του κοσμεί πλέον την αυλή του 2ου Δημοτικού του Νέου Ψυχικού, δίπλα στην ''Κουκουβάγια'' δημιούργημα του αείμνηστου γλύπτη Θεόδωρου Βασιλείου που έχει κάνει δωρεά η σύζυγός του Ηλέκτρα, δημιουργώντας έτσι μία άτυπη γλυπτοθήκη στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με όραμα να προστεθούν ακόμα περισσότερα. 


Τα αποκαλυπτήρια του έργου, σε μία εξαιρετική εκδήλωση, όπου συμμετείχε και η χορωδία του σχολείου, έκανε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης. ''...Η αιώνια ενέργεια της δημιουργίας εμπεριέχεται στον άνθρωπο που είναι το μοναδικό ον στην γη που διαθέτει αισθητική. Έχουμε μπροστά μας ένα έργο απίστευτης αισθητικής του...'' ήταν τα λόγια του Δημήτρη Γαλάνη κατά την ομιλία του στους μαθητές, κατόπιν των αποκαλυπτηρίων!

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων εκτός από τον Δήμαρχο Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη, φυσικά τον δημιουργό Χαράλαμπο Θεοδώρου, δασκάλους και την υποδιευθύντρια Μαρία Ουζουνγιάννη, παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Παιδείας Αλίκη Γκιζελή, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Μάρλυ Μαλάμη μαζί με την Σοφία Γαβριηλίδου, την απερχόμενη πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας και μέλος της Επιτροπής, η αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού Ξένια Σιγάλα, ο Μιχάλης Διακοσταμάτης, μέλος της Κοινότητας Φιλοθέης.


Από την εκδήλωση, δεν έλειπαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Νέου Ψυχικού, η πρόεδρος Μάρθα Τσιμόγιαννη, (Φωτ. από αριστερά), με την Πόλυ Στυλιανού και τη Λία Νικολή.  

Περισσότερες φωτογραφίες: 
 https://northfolio.blogspot.com/