Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ημέρα περιβάλλοντος, ημέρα δράσης


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον ανέδειξε τις συντονισμένες κινήσεις των φορέων προς την κατεύθυνση της στοχευμένης ενημέρωσης περισσότερο της νέας γενιάς, της γενιάς τους μέλλοντος, που θα κληθεί συνυπάρξει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προηγουμένων.

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, με καλεσμένους την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππο Κυρκίτσο, σε ημερίδα για την ανακύκλωση που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Νέο Ψυχικό, ενημέρωσαν στοχευμένα στους μαθητές, τους εφήβους του Γυμνασίου και του Λυκείου, για το διαχωρισμό των απορριμμάτων μας, τη διαλογή στην πηγή και το γεγονός ότι δεν μας απομένουν χρονικά περιθώρια περαιτέρω καθυστερήσεων. Στη συζήτηση απηύθυνε χαιρετισμό διαδικτυακά και ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης. 

Είναι κρίσιμης σημασίας πια να ανεβάσουμε ως χώρα, τα ποσοστά ανακύκλωσης, προκειμένου μέχρι το 2025 από 22% που ανακυκλώνουμε σήμερα, με πολλές απώλειες και μακρόσυρτες προσπάθειες, να αρχίσουμε να αγγίζουμε το 40%. Αποτελεί μεταξύ άλλων έναν από τους στόχους της Περιφέρειας. 


Το σχολείο διοργάνωσε διαδραστικά παιχνίδια, εκπαιδευτικής πρακτικής, όπου οι μαθητές επιμελήθηκαν το δικό τους σχολικό κήπο, έπαιξαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έτρεξαν αγώνες ρύπων των μέσων μαζικής μεταφοράς και επικεντρώθηκαν στους 17 στόχους του ΟΗΕ για το ΧΥΤΑ της Φυλής.       

Τα σχολεία θα υποχρεωθούν σε λίγο καιρό να κάνουν διαλογή στην πηγή, διαχωρίζοντας την παραγωγή απορριμμάτων τους, ενώ η συνεργασία τους με τον 1ο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βοηθά στο να αναπτύσσεται και να βρίσκει εφαρμογή η ανακύκλωση, η κυκλική δράση και η λογική, ο τρόπος σκέψης προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς σύμφωνα με τις αναφορές και την ομιλία του Φίλιππου Κυρκίτσου στους μαθητές, χρειάζεται να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. 

"...Χρειάζεται να σκεφτόμαστε πριν καταναλώνουμε, να σκεφτόμαστε τι πετάμε και που το πετάμε, αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται η πολιτεία να αφιερωθεί στην ενημέρωση της κοινωνίας, παράλληλα με το σχέδιο εφαρμογής της ανακύκλωσης...", τόνισε ο Φίλιππος Κυρκίτσος.                                                   



Ταυτόχρονα η πρόληψη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία κάθε project."...Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση. 

Η αφομοίωση των πρακτικών ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας ξεκινά από την οικογένεια, το σχολείο καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η έμπρακτη συμμετοχή στην ανακύκλωση συντελεί στην περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση όλων μας, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης...", σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη. 
                                                                                    
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνογαλλικής Βασίλης Σπυρογιάννης
με την αντιπεριφερειάρχη Λουκία Κεφαλογιάννη και τον 
πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης 
Φίλιππο Κυρκίτσο.
Το θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» ( Reimagine-Recreate-Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Ο καθένας μας ατομικά, με απλές καθημερινές πράξεις και συνήθειες δρα και επηρεάζει το σύνολο, το γενικό καλό. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το μέλλον δεν μας ανήκει, ανήκει στις επόμενες γενεές και οφείλουμε όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και η κ. Κεφαλογιάννη, "...να το παραδώσουμε καθαρό...".

Με απώτερο στόχο το "zero waste", να μειώσουμε δηλαδή στα αναγκαία την αγορά των αγαθών που προμηθευόμαστε, ουτωσώστε να είναι κατ' επέκταση μικρότερος ο όγκος των απορριμμάτων που παράγουμε, να διοχετεύουμε προς επαναχρησιμοποίηση στη συνέχεια ότι είναι δυνατόν και ότι μπορούμε από ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, αντικείμενα και εργαλεία και το επόμενο στάδιο να αποτελεί ως επιλογή η ανακύκλωση. Στο τρίπτυχο λοιπόν "Reduce, Reuse, Recycle", βασίζονται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και καλούμαστε όλοι να το ακολουθούμε, να το βάλουμε στις ζωές μας, στην καθημερινότητά μας.