Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

'Έρχεται Χειμώνας βαρύς!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Κάθε εποχή έχει τη δική της γοητεία. Τα σκήπτρα στην κούρσα της γοητείας των εποχών κρατάει ο χειμώνας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όταν οι καιρικές συνθήκες αγγίζουν τα άκρα.

Έρχεται λοιπόν Χειμώνας βαρύς, με χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην Αττική, συνθήκη στην οποία δεν είμαστε και πολύ συνηθισμένοι, εμείς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Παρόλ' αυτά, οι χαμηλές θερμοκρασίες, το κρύο και οι πολικές θερμοκρασίες, μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μείνουμε σπίτι, να ξεκουραστούμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα όσο το δυνατόν καλύτερα. Εκτός λοιπόν από την οικογενειακή θαλπωρή και τη ζεστασιά του προσωπικού μας χώρου, που θα μας κάνει να νιώσουμε όμορφα, όσο κι αν το κόστος της ενέργειας έχει φτάσει στα ύψη και στο τέλος θα φυσάμε και δεν θα κρυώνει ο λογαριασμός που θα χρειαστεί να πληρώσουμε, ας αδράξουμε τη στιγμή, να φροντίσουμε παράλληλα και τον οργανισμό μας.  

Για να αντιμετωπίσουμε το κρύο χρειάζεται να έχουμε χτίσει έναν γερό και ''ετοιμοπόλεμο'' ανοσοποιητικό. Για να φτάσουμε υψηλά επίπεδα υγείας στον οργανισμό μας, χρειάζεται απαραίτητα να ενισχύσουμε την άμυνα μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της πανδημίας. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι η σωστή διατροφή, στην οποία οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνονται και τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Τις ημέρες του κρύου είναι προς όφελός μας, να καταναλώνουμε σχεδόν κάθε 3 ώρες, μικρά γεύματα, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να κάνει καύσεις και να λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς. Οι θερμίδες από το φαγητό είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος σε αυτό. Πίνουμε ζεστά ροφήματα, με αντιοξειδωτικά βότανα και τονωτικές σοκολάτες, ζεστές σούπες, καυτερές, πικάντικες και πιπεράτες, με ποικιλία λαχανικών της προτίμησής μας, που μας φτιάχνουν και τη διάθεση. 

Στην "απέραντη όχθη" όμως, στέκει το δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας, της πρόληψης και προστασίας των πολιτών από τη δίνη των καιρικών φαινομένων. Πέρσι η επίσκεψη της Μήδειας, μας έδωσε μία γερή γεύση  της προετοιμασίας και της ετοιμότητας που καλείται πάλι, για άλλη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται για τη νέα ''επίσκεψη'' του σκληρού Χειμώνα. Η φετινή "Ελπίς", αναζητείται. Ας ελπίσουμε σε μικρής έκτασης ζημιές, καταστροφές, από το πέρασμα της "Ελπίς"