Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Αποτίμηση και καταγραφή!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Σε χαμηλούς τόνους, με τη σκέψη στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, στη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στο 1ου Λύκειο Νέου Ψυχικού. 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, υποδέχτηκε τους καλεσμένους και τους επίσημους προσκεκλημένους, σε μια όμορφη εκδήλωση, παρουσία υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, αντιδημάρχων, προέδρων των Κοινοτήτων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτοικων και δημοτών, όπου τιμήθηκαν για την προσφορά τους ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της επαγγελματικής τους πορείας, ο εξέχων συγγραφέας και αρθρογράφος Νίκος Δήμου που η γραφή και τα κείμενά του έχουν αφήσει υψηλή πολιτιστική παρακαταθήκη, η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, ερμηνεύτρια παγκόσμιου βεληνεκούς με εμφανίσεις στα σημαντικότερα θέατρα της υφηλίου, μια "μεγάλη" καλλιτέχνης με ότι σημαίνει αυτό και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης στα 100 μ. στους αγώνες του Τόκιο, Αθανάσιος Γκαβέλας, αυτός ο αθλητής "θαύμα", αυτός ο ευγενής νέος που μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό και ήταν μαθητής στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού, βρέθηκε στην παλιά του γειτονιά υπερτονίζοντας το ήθος που διδάχτηκε και το φως που κρατά πάντα μέσα του για να υπερνικά τους στόχους του.                             


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Δημήτρης Καιρίδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας Φώτης Καρύδας και Μαριάνθη Καφετζή Ραφτοπούλου.

Ο Δημήτρης Γαλάνης στην ομιλία του έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο που έχει να παρουσιάσει ο δήμος τα τελευταία 2,5 χρόνια, αναφερόμενος στον ψηφιακό ανασχηματισμό, στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στα ταχύτατα ανακλαστικά που επέδειξε  ο δήμος για την εναρμόνισή του στις επιτάξεις της νέας εποχής, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών με την βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων του δήμου και την ανακαίνιση των σχολικών υποδομών, προχωρώντας σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης, τα οποία αφήνουν τα σχολεία του δήμου αναμφισβήτητα σε πολύ καλή κατάσταση.                        

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού μίλησε επίσης και για το τεχνικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με πιστώσεις ύψους άνω των 13 εκ. ευρώ, με τα 2/3 να προέρχονται από χρηματοδότες φορείς. Από το παιδική πάρκο Πικιώνη που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου του Νέου Ψυχικού,  με την πλατεία Ελευθερίας να οδεύει ήδη προς ανακατασκευή, έργα ομβρίων υδάτων στη Φιλοθέη ύψους 3εκ. ευρώ, την ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου του Νέου Ψυχικού, ύψους 1,1εκ.ευρώ εκ των οποίων οι 600.000 είναι χρηματοδοτούμενες.                                                               

«... Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται με τη σκέψη μας απόψε να είναι στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στους χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν συγγενείς και στενούς δεσμούς με το Προάστιο μας. Οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν ραγδαία, το περιβάλλον που ζούμε μεταβάλλεται, το βλέπουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια, το βιώνουμε επίσης. Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις», σημείωσε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού.                                                       


Την εκδήλωση παρουσίασε η συνάδελφος δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολόπουλου και οργάνωσε η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων του Δήμου, ηθοποιός και σκηνοθέτης,  Νικόλ Δημητρακοπούλου. 

Έτσι λοιπόν, με διάχυτη τη χαρά και τη συγκίνηση από τα μηνύματα των παρευρισκομένων, θα εμπνευστούμε μεταξύ άλλων από εκείνους τους συμπολίτες μας που ξεκινούν από αφετηρία διαφορετικών προδιαγραφών και βρίσκουν τη δύναμη ψυχής παρόλ' αυτά, βρίσκουν το φως όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και ο Νάσος Γκαβέλας και μας παρακινούν να στεκόμαστε στο κοινωνικό σύνολο με μεγαλοπρέπεια και ήθος. Να ευχηθούμε λοιπόν για περισσότερη ομορφιά στη νέα χρονιά που διανύουμε, προσφέροντας ο καθένας από εμάς όση ομορφιά μπορεί περισσότερη από το πεδίο δράσης και δραστηριοποίησής του.