γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
Την προοπτική και τη δυναμική της τηλεργασίας μας άνοιξε ο κορωνοϊός με τον ερχομό του. H πανδημία άλλαξε καταλυτικά το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις και τα ισχύοντα στις μέχρι πρότινος συμβάσεις εργασίας.
Και ενώ η τηλεργασία δεν είναι κάτι νέο στην Ευρώπη, όπως ήταν για εμάς εδώ στην Ελλάδα έως σήμερα και ενώ κατοχυρώθηκαν με επιπλέον διατάξεις τα εργασιακά δικαιώματα και καθορίστηκε το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο από το υπ. Εργασίας, παρόλ' αυτά δεν είναι αμελητέες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της τηλεργασίας απειλητικά στη χώρα μας, υπό το φόβο ή τον σιωπηλό εκφοβισμό της απώλειας της θέσης εργασίας τους, ανησυχώντας μήπως δεν ξαναγυρίσουν ποτέ ξανά στα γραφεία τους.
Η τηλεργασία και η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων στο χώρο, θα συμφωνήσουμε ότι αποτελεί μια ανατρεπτική, λειτουργική και δημιουργική ιδέα, που γεννήθηκε για την εξυπηρέτηση των τωρινών μας, καινούργιων αναγκών στα ανανεωμένα, επαγγελματικά περιβάλλοντα της εποχής. Διατηρεί υπολογίσιμα πλεονεκτήματα εκατέρωθεν για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, θα αντιτείνουμε όμως από την άλλη πλευρά, ότι οδεύουμε στο να δημιουργήσουμε ένα νέο χώρο "γραφείο" σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού μας, διότι η ιδέα ότι στέλνω ένα e-mail, κάνω μια συγκεκριμένου είδους δουλειά και μετά έχω τη δυνατότητα να ανοίξω το ψυγείο μου και να κατευνάσω τις ορέξεις της πείνας μου, δεν έχει και την ισχύ που ίσως να φαντάζεται κάποιος.
Οι απαιτήσεις της τηλεργασίας είναι εξίσου έντονες και πολλές με εκείνες της εργασίας δια ζώσης και είναι εξίσου κουραστική όσο και μια δύσκολη ημέρα στο γραφείο. Βέβαια, είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεται να μπεις στο αυτοκίνητο και να επιστρέψεις στο σπίτι διανύοντας και καταγράφοντας επιπλέον χιλιόμετρα εξάντλησης. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσουμε. Η εικόνα όμως μιας μαμάς που γράφει με το ένα χέρι στον υπολογιστή και στο άλλο κρατάει το μωρό της, υφίσταται θα έλεγα για τις ανάγκες της φωτογράφησης και μόνο.
Συνοπτικά και συμπερασματικά, η τηλεργασία όπως και αναμφισβήτητα όλες ανεξαιρέτως οι επιλογές, έχει τα συν και τα πλην της, εκφράζει το μέλλον και ήρθε για να μείνει, ανεξαρτήτως κορωνοϊού. Φανερώνει εκσυγχρονισμό και ελισσόμενη σκέψη, ενώ παράλληλα προσφέρει περισσότερες ελευθερίες και συνδυαστικές επιλογές ασυζητητί.