Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Τικ τοκ τρέλα!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Περπατώ και χορεύω, χορεύω και περπατώ. Η νέα χορευτική τάση της εποχής κρατάει κολλημένες στο ρυθμό του hip hop και στην οθόνη του τικ τοκ, εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον πλανήτη.

Οι γονείς αδυνατούν να αντιληφθούν, παρατηρούν το μέγεθος του παραληρήματος στο οποίο συντονίζονται 5χρονα, 10χρονα, 15χρονα, μέχρι και σε 20χρονα νομίζω ότι εκτείνεται το ηλιακό όριο της μουσικοχορευτικής "πανδημίας", την ίδια ώρα που σε έναν άλλο, διαφορετικό χορό, αυτό των εκατομμυρίων δολαρίων, επιχειρηματικοί κολοσσοί, διαπραγματεύονται την εξαγορά του, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους με την πρόφαση ή την επίφαση των προσωπικών δεδομένων. Όχι φυσικά για το ποιος θα είναι ο προστάτης αυτών, αλλά ο κάτοχος αυτών.   

Παγκοσμίως, το TikTok καταγράφει νέο ρεκόρ με περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια λήψεις, βάση των αριθμών που προκύπτουν από τα downloads στα καταστήματα των Apple και Google, νούμερο που ξεπερνά τις εφαρμογές των Facebook, WhatsApp, Instagram και Messenger, οι οποίες διασχίζουν αυτήν τη συμβολική γραμμή. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, το TikTok, έσπασε ένα άλλο νέο ρεκόρ, με 315 εκατομμύρια εγκαταστάσεις, τον υψηλότερο αριθμό λήψεων για μια εφαρμογή σε ένα τρίμηνο.

Οι τάσεις ανά εποχή και ανά γενιά ανέκαθεν έβρισκαν μαζική ανταπόκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, από πλήθος ακολούθων, θαυμαστών, οπαδών. Θυμηθείτε τους θρυλικούς Beatles, και όλες τις μουσικές σκηνές που δημιούργησαν σάλο στο εν δυνάμει κοινό τους. Όπως και να ονοματίσουμε τις ομάδες των ανθρώπων που συρρέουν πίσω από μία μουσική έκρηξη, μία καλλιτεχνική αναγέννηση, δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός της καταγραφόμενης επιτυχίας! Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι, είτε έχουμε έτοιμο το επιχείρημα στο τσεπάκι, ότι ναι μεν αλλά..., δεν παύει το τικ τοκ να παρασύρει στο ρυθμό του ακόμα και τους δυσκολότερους εκ των αρνητών του.