Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Αγιασμός με την τεχνολογία αρωγό!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
Φωτ.: Πέτρος Καστορίνης

Το όχημα της γνώσης και της μάθησης είναι το μέσο της εξερεύνησης των δρόμων της ζωής. Όσο ζω μαθαίνω και όσο μαθαίνω, συνεχίζω να ζω και δεν σταματώ. Η αγάπη για τη μάθηση τροφοδοτεί με πνευματική επάρκεια, το ασυμβίβαστο και επαναστατικό κενό, προσφέροντας στη ανθρώπινη υπόσταση, τη δύναμη της αλήθειας. Αυτή τη μοναδική, αφορμάριστη αρετή, που στο νου αναζητά, την ευκαμψία και την ελευθερία της σκέψης.

Στην εναρκτήρια ημέρα των μαθημάτων, χθες, την ημέρα του αγιασμού των σχολείων, βρεθήκαμε στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών στο Νέο Ψυχικό, στις εγκαταστάσεις του γυμνασίου και του λυκείου, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τη σύντομη τελετή των ιερέων από τις αίθουσές τους, με διαδικτυακή σύνδεση από την αίθουσα θεάτρου του σχολείου. Μετέπειτα, είχαν την ευκαιρία να δεχτούν τις ευχές των πατέρων για μια δημιουργική και φιλοπρόοδη χρονιά.  

                                                                                                                                            
Τα πρωτόκολλα ασφαλείας στην εκπαίδευση, ορίζουν αυστηρούς
κανόνες στον τρόπο λειτουργίας

Δύο εξαίρετοι ιερείς διαφορετικού δόγματος, ο πατέρας Ιωαννίκιος και ο πατέρας Αλφόνσο, πρωτοστάτησαν στον αγιασμό, ως σύννομοι συνεχιστές του εκπαιδευτικού έργου της Ελληνογαλλική Σχολής των Ουρσουλινών, εμφυσύωντας με τα λόγια τους, τις απαρέγκλιτες αρχές του μεγαλόπνοου οράματος με το εξέχων κοινωνικό πρόσημο των ιδρυτών της, των Μοναχικών Ταγμάτων, για μια πρωτοπόρα εκπαίδευση που πρωτοστατεί, βασιζόμενη στα σημεία της απαράμιλλης βοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών της.
                                                                          

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, που ιδρύθηκε το 1670, υπήρξε το πρώτο γαλλόφωνο σχολείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό τη νέα διοίκηση σήμερα του Βασίλη Σπυρογιάννη, το σχολείο θέτει νέους στόχους για το μέλλον, πάνω στις κοινές αρχές που εμπνέουν και καθοδηγούν διαχρονικά το μεγάλο  διδακτικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό του έργο. Με έμφαση στην καινοτομία, η Ελληνογαλλική Σχολή των Ουρσουλινών, παρουσίασε χθες στους μαθητές της με διαδραστικό τρόπο το πρόγραμμα των νέων ομίλων - δραστηριοτήτων. 

Η παρουσίαση, οργανώθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο, με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια, αξιοποιώντας για μία ακόμα φορά τη ψηφιακή τεχνολογία, καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν αφομοιωθεί πλήρως στο σχολείο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δυναμικής προοπτικής που διαγράφεται υπό τη νέα διεύθυνση. 
                                                                                     
   Η πρόεδρος του Συ.Λ.Ε.Α, Συλλόγου Λασαλιανής εκπαιδευτικής 
  Αποστολής Σταυρούλα Κανελλοπούλου, με πνεύμα αγάπης και 
   αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στις αξίες που διέπουν διαχρονικά, 
τη λειτουργία και την ύπαρξη των Ουρσουλινών 

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου Οργανισμού "La Salle", ο οποίος συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 1.000 σχολεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι των σχολείων των Ουρσουλίνων στην Αθήνα, στο Νέο Ψυχικό και στο Μαρούσι όπου βρίσκεται το δημοτικό και το νηπαγωγείο, συνεχίζουν με προσήλωση και αμέριστη αγάπη, την ιερή παρακαταθήκη των παιδαγωγικών αρχών του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (Jean-Baptiste de La Salle), ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στα παιδιά και στην εκπαίδευση, στη μάθηση.

Τη μάθηση που διευρύνει το πνεύμα και αμβλύνει τις γωνίες της οπτικής μας. Τη μάθηση που επιτυγχάνεται και βελτιώνεται τα μέγιστα όταν αφήνουμε τις πόρτες της εσωτερικής μας αναζήτησης ανοιχτές σε νέους ορίζοντες, σε διαφορετικές προοπτικές, εφάπτοντας κάθε φορά αυτές τις νέες προοπτικές στα δεδομένα της κάθε στιγμής, στις απαιτήσεις της εποχής. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, μέρες που είναι και με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μιας χρονιάς που πιθανόν θα δοκιμάσει τις αντοχές μας, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι μας πιστά και ολοκληρωτικά.