Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Με ασφάλεια στο δρόμο!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το ποδήλατο, το μέσο που δημιουργεί αποσυμφόρηση στα έντονα προβλήματα συγκοινωνίας από τα οποία υποφέρουν οι μεγαλουπόλεις, διατηρεί διαχρονικά σημαντικά πλεονεκτήματα, έναντι των υπολοίπων μέσων μετακίνησης. 

Απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο και γυμνάζει τον αναβάτη! Η εξοικείωση αναβατών στην ποδηλασία σε δημόσιο δρόμο αλλά και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που απαιτούνται είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή εκπαίδευση. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι η ασφάλεια, προέχει όλων. Είναι σαφές πως ο ποδηλάτης στο δημόσιο δρόμο πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση του ποδηλάτου του καθώς και στην κίνηση των άλλων μέσων, αυτοκινήτων, λεωφορείων, φορτηγών ή μοτοσυκλετών, που καταλαμβάνουν τους δημόσιους δρόμους!                      


Ο Γιάννης Παπανικολάου (Φωτ.) είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ποδηλασία. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το ποδήλατο πράγμα που συνετέλεσε να γίνει διεθνής ποδηλάτης λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες ποδηλασίας σε όλο τον κόσμο με την Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας. Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης σπούδασε στην Αθήνα, Φυσική Αγωγή και Αθλητική Απόδοση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στο Λονδίνο στον τομέα αυτό (MSc Sport Science – Human Performance, Brunel University). Συνέχισε την επιμόρφωση του με σεμινάρια μεγάλης διάρκειας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο Duke University και στο University of Lausanne για θέματα αθλητισμού.

Σήμερα, διατηρεί την δική του επιχείρηση Bike Sale and Academy που ειδικεύεται στην πώληση ποδηλάτων, καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων προπόνησης ποδηλάτου για υψηλές επιδόσεις επαγγελματίες αθλητές για τις Εθνικές και Διεθνείς αγώνες ταχύτητας. Ως ''δάσκαλος'' έχει δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα εκμάθησης ποδηλασίας Let’s Ride στην Ελλάδα. 

Το ''Let's Ride Ποδηλατώντας με ασφάλεια στην πόλη'' εφαρμόστηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και από τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ο.Κ.Α.Π.Α.) του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού. Στο πρόγραμμα που ''έτρεξε'' επί είκοσι ημέρες τον Ιούλιο, συμμετείχαν παιδιά και έφηβοι από 8 ετών έως 17, χωρισμένα σε ηλικιακές κλάσεις. Στόχος των μαθημάτων ήταν η εξοικείωση των παιδιών στην ποδηλασία σε δημόσιο δρόμο αλλά και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που απαιτούνται.

Η επιτυχία του ''Let's Ride Ποδηλατώντας με ασφάλεια στην πόλη'' ώθησε το δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην επανάληψή του, τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε ακόμα περισσότερα παιδιά να μυηθούν στον κόσμο της ασφαλούς ποδηλασίας.