Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Κάπου να βάλουμε τα σκουπίδια μας...!


ρεπορτάζ Ανδρονίκη Παντιώρα

Περνώντας απ' το Γραμματικό και διασχίζοντας τα βουνά πάνω από το Μαραθώνα, συναντάμε το ΧΥΤΑ που κατασκευάστηκε με την προοπτική να δέχεται τα σκουπίδια της βορειοανατολικής Αττικής, να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής και να βοηθά με τη λειτουργία του την υπερφόρτωση της Φυλής. 

Ανάμεσα από το Γραμματικό και το Βαρνάβα, το σημείο που έχει οριοθετηθεί ο ΧΥΤΑ, έχει κριθεί ακατάλληλο από τις επιβλέπουσες αρχές και την ομάδα πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου Αθηνών που διερεύνησε το σημείο, καθώς από την περιοχή περνάει ρέμα ανάμεσα στο σχηματισμό  των βουνών, το οποίο καταλήγει στον Ευβοϊκό, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το έδαφος και το υπέδαφος και να ξεκολλάει τις μεμβράνες που έχουν τοποθετηθεί, παρασέρνοντας στο διάβα ότι υπάρχει με τις πρώτες βροχές. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ειδικών, το σημείο, βρίσκεται πάνω σε σεισμογενές ρήγμα, οπότε κατά συνέπεια, το παραμικρό κούνημα, διαφοροποιεί πλήρως τη μορφολογία του εδάφους, με σοβαρές επιπτώσεις στο έργο.   


Μιλώντας με το δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τρίγκα, μας επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε χρονικά στη στιγμή εκείνη που είναι απαραίτητο να κριθεί από τους αρμοδίους (δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι θα είναι αυτοί οι αρμόδιοι φορείς), η καταλληλότητα του σημείου για τη  δημιουργία και τη λειτουργία ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή, διότι το έργο έχει κριθεί παράνομο και με την πάροδο του χρόνου καταρρέει. Επίσης, με δεδομένο την πλουτοπαραγωγική αξία της περιοχής σε οπωροκηπευτικά, τη γονιμότητα του εδάφους, την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και το ιστορικό βάρος που φέρει το μέρος, όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα, αποτελούν στοιχεία και επιχειρήματα που καθιστούν εξαρχής την επιλογή του τόπου για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, άστοχη.  
                                                                                                                                                                      

Φανταστείτε τόνους σκουπιδιών και ότι τοξικό στραγγίζει από κάτω να καταλήγουν στον Ευβοϊκό. Σκεφτείτε μόνο τη μόλυνση που θα προκληθεί σε μια περιοχή που διαπλέεται από τη θάλασσα του Ευβοϊκού κόλπου, μια θάλασσα που κινείται συνεχώς και μεταφέρει με την κινητικότητά της ότι βρίσκεται μέσα της. Ήδη έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους του κόλπου, καθώς τα νερά και όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας που υπάρχει από κάτω μεταφέρει το Χειμώνα τόνους λάσπης στη θάλασσα. Σε πολλές αεροφωτογραφίες φαίνεται από ψηλά - παρατηρείται το φαινόμενο των τεράστιων λασπωδών κηλίδων μέσα στη θάλασσα.      
 

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα μας, το οποίο προϋποθέτει κοινωνική παιδεία, επισταμένη μελέτη και λεπτομερής αναζήτηση. Είμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα μια τριτοκοσμική χώρα στο πως συμπεριφερόμαστε και αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον γύρω μας. Τα απορρίματά μας, είναι πλούτος. Πλούτος που θέλουμε να φύγει από δίπλα μας. Να πάει στην αυλή του γείτονα καλώς ή κακώς, γιατί έχουμε μάθει στην προχειρότητα και στον ερασιτεχνισμό. 

Είναι τεράστια η ευθύνη της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας κάθε φορά, στο πως ενσκύπτει πάνω στο θέμα. Δυστυχώς η πολιτική κατεύθυνση και το όραμα που υλοποιείται από τα πρόσωπα, τα πολιτικά πρόσωπα, είναι κοντόφθαλμο και για προσωρινή κατανάλωση. Με λάθος κίνητρο εξαρχής. Η ηγεσία ενός κράτους δίνει το παράδειγμα και οι πολίτες ακολουθούν. Πως είναι ποτέ δυνατόν να βάλει τάξη μια ηγεσία με μονομερή σκέψη, χωρίς σθένος και ευαισθητοποίηση;