Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Η Μπάρμπαρα και το πρόστιμο!


γράφουν: Πέτρος Καστορίνης, Ανδρονίκη Παντιώρα 

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η αρετή είναι η μεσότητα ανάμεσα σε δύο άκρα, την έλλειψη και την υπερβολή. Δηλαδή ενάρετος δεν είναι ούτε ο δειλός, ούτε ο παράτολμος, αλλά ο γενναίος.

Πρόστιμο λοιπόν περιμένει τους  οδηγούς που κινούνται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χωρίς να έχουν προμηθευτεί αλυσίδες χιονιού, χιονοκουβέρτες ή τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, έπειτα από την οδηγία που εκδόθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Τροχαίας και τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας σχετικά. Λογικό και σωστό, καθώς χρειάζεται στη χώρα του ήλιου που ζούμε, να εισερχόμαστε σιγά σιγά και στην κουλτούρα του χιονιού, πως να συμπεριφερόμαστε με ασφάλεια με τα οχήματα και τις μετακινήσεις, σε καταστάσεις ακραίων για τα δεδομένα της χώρας μας, φαινομένων. 

Παράλληλα, μια υπέρμετρη δόση φόβου και υπερβολής φαίνεται ότι διατρέχει τις αποφάσεις του κράτους, έπειτα φυσικά από την περσινή εμπειρία που ακόμα στέκει νωπή στη μνήμη όλων μας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στην κεντρική, μεγαλύτερη κυκλοφοριακή αρτηρία της Πρωτεύουσας, την Αττική οδό. Κάποιοι τότε με περίσσεια θράσους, κυρίως ορισμένα λαλούμενα, τηλεοπτικοί συνήγοροι και κομματικοί υπερασπιστές κάθε συμβάντος, είχαν ξεστομίσει διάφορα περί ατομικής ευθύνης, λόγω ότι δεν έφεραν οι οδηγοί, αλυσίδες στο όχημά τους. 

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την έλευση του Χειμώνα στην Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση, δράττουμε της ευκαιρίας να σχολιάσουμε αρνητικά αυτό το κακό χάλι της ενημέρωσης, να δίνει με αυτό τον εκνευριστικό και ευτελιστικό τρόπο, έμφαση στο γεγονός, ψάχνοντας μερικές φορές, απεγνωσμένα το πρόβλημα, κάπου που μπορεί να μην υπάρχει. Ε λοιπόν, βαρεθήκαμε να βλέπουμε το ρεπόρτερ να τον βάζουν επειδεικτικά μες τη χιονοθύελα, για να φανεί τι; Η ένταση της κακοκαιρίας; Έλεος! Αυτή η χώρα τελικά, δεν μπορεί να ισορροπήσει σε καμία πλευρά, μα ούτε στη μεσότητα!