Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η Τουρκία ''πουλάει'' πιο πολύ!


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Σήμερα αισθανόμαστε την ανθρώπινη αδυναμία όπως ποτέ άλλοτε. Φυσικά την δημιούργησε η ανείπωτη τραγωδία από τον σεισμό. Στην διπλανή μας πόρτα!

Η φύση δεν γνωρίζει σύνορα και ο ίδιος σεισμός έχει προκαλέσει καταστροφές όχι μόνο σε δύο γειτονικές χώρες, την Τουρκία και τη Συρία, αλλά και σε δύο απομονωμένες περιοχές, αυτές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τους αντάρτες της τελευταίας χώρας μετά από 11 χρόνια πολέμου. Ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και δεκαετίες και έγινε έντονα αισθητός σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο. Τα δεδομένα είναι τρομακτικά...

Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος επτά χιλιομέτρων και 600 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας, σε ένα μέρος όπου η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας έρχεται σε επαφή με την Αραβική πλάκα. Έφτασε τους 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Και υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί. Οι αρχές έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 4.300 θανάτους, 3.000 στην Τουρκία και 1.300 στη Συρία. Η πρόβλεψη δυστυχώς είναι τραγική, θα φτάσουν τις 25.000!

Για τη Συρία όπου η τραγωδία από το σεισμό συμπλήρωσε την τραγωδία που ζει η χώρα. Περισσότερα από 11 χρόνια εμφυλίου πολέμου έχουν αφήσει μισό εκατομμύριο νεκρούς και 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες. Το ποσοστό φτώχειας αγγίζει το 80%, η ανεργία και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλά και το νόμισμα έχει χάσει το 80% της αξίας του

Στον πόλεμο προστέθηκαν η καταστροφή της πανδημίας, η κατάρρευση του Λιβάνου, η χολέρα και, τώρα ο σεισμός που καθιστούν αποδυναμωμένη και αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη. Βλέπετε όλοι κι εμείς μεταξύ αυτών ''σκηψαμε'' στο πρόβλημα που προέκυψε από τον σεισμό στην μία πλευρά. Στην Τουρκία, γιατί αυτή έχει την Παγκόσμια προβολή, για αυτή μόνο, συμπάσχουμε και στέλνουμε βοήθεια όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι. Αυτό είναι το πρώτο θέμα σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου, η προβολή τεράστια! Η Συρία ως χώρα παραμένει υπό το καθεστώς της αφάνειας και τις αδιαφορίας όλων αυτών που θέλουν να προβάλλονται ανα τον κόσμο ως ανθρωπιστές! Τίποτα δεν είμαστε!

Η οικονομική κατάρρευση που έφερε ο πόλεμος είχε καταστήσει αδύνατο για πολλούς από αυτούς να έχουν ένα αξιοπρεπές γεύμα. Η κρίση καυσίμων αυτού του χειμώνα τους έκανε να τρέμουν στα κρεβάτια τους, χωρίς ζέστη. Οι κατεστραμμένες υποδομές της Συρίας είχαν προκαλέσει χιλιάδες να αρρωστήσουν από χολέρα τους τελευταίους μήνες. Η καταστροφή των νοσοκομείων της σήμαινε ότι πολλοί δεν μπορούσαν να λάβουν υγειονομική περίθαλψη. Η φωτογραφία είναι από την πόλη Besnia της επαρχίας Idlib στην Συρία. Η πόλη δεν υπάρχει πλέον!