Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Petit chef!


La Chandeleur: Η Ημέρα της Κρέπας! Η διάσημη Γιορτή της Κρέπας, έχει την τιμητική της στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και οι μικροί σεφ, στο νηπιαγωγείο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Μαρούσι, ανέλαβαν δράση και τα τηγάνια πήραν φωτιά! 

Η γιορτή της κρέπας, συμπίπτει με την ημέρα της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού, την υποδοχή του στον ναό, και τον εξαγνισμό της Παναγίας, όπου σύμφωνα την παράδοση, αυτή τη μέρα σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της σε έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Υπαπαντής η οικοδέσποινα δεν έφτιαχνε κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς, θα καταστρεφόταν. Μάλιστα, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. 

Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά.Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «Chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί.

Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, στο Μαρούσι, διασκέδασαν με την εμπειρία παραγωγής κρεπών, γυρνώντας τες μάλιστα πολύ χαριτωμένα και άκρως επιτυχημένα θα λέγαμε,  πετώντας τες στον αέρα.