Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Χρωματιστά ποτάμια και πλατείες!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ταυτόσημη με στιγμές χαράς, γλεντιού, μασκαρέματος, ξέφρενους ήχους που μας ξεσηκώνουν, είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Με ''χρωματιστά ποτάμια'' να πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις πλατείες και αμέτρητες μάσκες και στολές, μικροί και μεγάλοι μασκαράδες, καρναβαλιστές ή επισκέπτες παραδίδονται στο κέφι της πιο χαρούμενης γιορτής του χρόνου.

Σαν έθιμο, θεωρείται από τα αρχαιότερα με ιστορία χιλιετιών, αφού αφετηρία του θεωρούνται οι αρχαίες Διονυσιακές τελετές. Στην αρχαία Ελλάδα, ο θεός Διόνυσος ή Βάκχος, ήταν ο θεός του κεφιού, του κρασιού και του γλεντιού. Σήμερα η μεγάλη ανταπόκριση της παράδοσης εκδηλώνεται με πολυπληθείς εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με την κορύφωση στην Πάτρα, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο και σε πολλές άλλες μεγάλες ή μικροτερες πόλεις. 


Όμως η Αποκριά αποτελεί ιδιαίτερη γιορτή χαράς για τα παιδιά. Στα οργανωμένα καρναβάλια των μεγάλων πόλεων, το παιδί είναι δύσκολο, ένεκα της πολυκοσμίας να εκφραστεί. Οι τοπικές μικρές κοινωνίες, η τοπικοί διοικητικοί θεσμοί, φροντίζουν για αυτό με κάθε δυνατή προσπάθεια να παρουσιάσουν κάτι ξεχωριστό που να στοχεύει στην ευχαρίστηση των παιδιών!


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, με την ιδιαίτερη ευαισθησία του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη για την χαρά και την διασκέδαση των παιδιών αναβίωσε το παραδοσιακό "γαϊτανάκι" στην πλατεία, Ελευθερίας του Νέου Ψυχικού, όπου πριν λίγους μήνες είχε εγκαινιάσει την εξαιρετική και συγχρονη παιδική χαρά. Τα παιδιά και... οι μεγάλοι διασκέδασαν με το ''γαϊτανάκι'' αλλά και με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

''...Η λέξη 'καρναβάλι'' είναι λατινικής προέλευσης ''carne και ''vale'' που σημαίνει,αποχαιρέτα το κρέας. Είναι δηλαδή, ταυτόσημη της ελληνικής λέξης αποκριάς, απόκριες, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ''απομακρύνομαι από το κρέας''– ''απόκρεω''. Πρόκειται λοιπόν, για την περίοδο που προηγείται της Σαρακοστής, όπου οι πιστοί απέχουν από την κατανάλωση του κρέατος...'' μας λέει η πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού Ρούλα Χύτα από τον ρόλο της οικοδέσποινας της εκδήλωσης, καταλήγοντας στο εξής: ''...Όμως σήμερα, όπως και κάθε τέτοια μέρα ο στόχος μας είναι η διασκέδαση και η χαρά των παιδιών μας!. Για αυτό ευχαριστώ από καρδιάς τον δήμαρχό μας, Δημήτρη Γαλάνη για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την χαρά μας, για την τιμή που μας έκανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, να παραστεί σε αυτή την γιορτή...''

Φωτογραφία στο άνοιγμα πάνω: Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Δημαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, Πρόεδρος Κοινότητας Νέου Ψυχικού / Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, Ρούλα Χύτα.