Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Avec une forte essence française...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης
 
Η σχέση μας με την γαστρονομία έχει συναισθηματικό βάθος που αντλεί από τις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Τα σπιτικά φαγητά με τα οποία ανατραφήκαμε είναι καταγεγραμμένα στο υποσυνείδητό μας. Μεγαλώνοντας βέβαια κι ανοίγοντας τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες, ανακαλύπτουμε νέες απολαύσεις!

Ο τρόπος ενηλικίωσης των τελευταίων γενεών, ανεξάρτητα από το κυνήγι του φαγητού χαμηλής θερμιδικής αξίας, δημιουργεί μία νέα γαστρονομική αναζήτηση. Μία αναζήτηση που κατάληξη έχει στην δημιουργία ενός πολιτισμού γεύσης. Το θετικό μάλιστα και ιδιόμορφο στην συγκεκριμένη πολιτιστική αυτή δημιουργία,είναι το μοναδικό παράδειγμα πως στην γαστρονομία δεν υπάρχουν σύνορα, ρατσιστικές εκφράσεις ή μονοπώλια μυστικών! Μην αναζητήσετε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ''Στον αθλητισμό δεν υπάρχουν σύνορα...'', γιατί δυστυχώς, υπάρχουν!                                                                                  
      
            

Το ισχυρό πολιτισμικό προϊόν της γεύσης που στην κυριολεξία ενώνει όλους τους πολίτες του πλανήτη, ένωσε την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde σε μία ξεχωριστή δράση. Μία πρωτότυπη εκδήλωση με εντονη Γαλλική εσάνς! Σπουδαίοι σεφ και μια ομάδα από φοιτητές ακόμα της Le Monde δημιούργησαν πολύγευστες κρέπες, τις οποίες και πρόσφεραν σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών. 


Δράση που αποτελεί την απόλυτη εκπαίδευση στην πολιτιστική γαστρονομία. Πρόκειται άραγε για μια μόδα που θα κάνει τον κύκλο της και θα ξεφουσκώσει ή για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που ήρθε για να μείνει; Ακράδαντα ισχύει το δεύτερο. Η γιγάντωση του γαστρονομικού πολιτισμου και τα σχολεία που βλέπουν έξω από ένα στενό μορφωτικό πρόγραμμα, προβαίνουν σε εκδηλώσεις που προσδίδουν στους μαθητές με ευχάριστο τρόπο, κάτι ακόμα!