Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

125 λεπτά και 27''..


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Δύο ώρες είναι αρκετές για μία βόλτα στο κέντρο της πόλης. Ένα ''οδοιπορικό'' στη πόλη, στην Αθήνα, στο κέντρο της που θα σε γεμίσει ''εικόνες'' και θα σου υπενθυμίσει την ιστορία μας!

Με το που κατεβαίνεις στην στάση ''Σύνταγμα'' και εγκαταλείπεις τον σταθμό του Μετρό από την έξοδο προς ''Αμαλίας'' βρίσκεσαι σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους που μπορείς να περπατήσει στη Αθήνα, στο κέντρο της πόλης! Αριστερά έχεις τον ''Εθνικό Κήπο'' κι απέναντι όμορφα κτίρια. Ένα από τα κομμάτια της πόλης που σε κάνουν να νιώθεις πως είσαι σε ευρωπαϊκή, πολιτισμένη πρωτεύουσα κράτους. Στην πρώτη είσοδο για τον ''Εθνικό Κήπο'' που συναντάς, ορμάς μέσα. Υπέροχο μέρος, περπατάς ήρεμα και απολαμβάνεις τον περίπατο σου ξέγνοιαστα! Μέσα στην φυση και την απόλυτη ηρεμία.


Εγκαταλείπεις τον κήπο, από την Νότια πλευρά του και βρίσκεσαι στο Ζάππειο. Μα δεν είναι μόνο το Μέγαρο του Ζαππείου, όλοι οι πέριξ του κτιρίου χώροι, που είναι εξαιρετικοί. Η πόλη στα καλύτερά της, η Αθήνα δεν έχει μυστικά πιά, δεν έχει κρυφές γωνιές, τις αποκαλύπτει ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας στον επισκέπτη τις όμορφες εικόνες της! Το Ζάππειο, αποτελεί μια ακόμα πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας για περπάτημα και μια απολαυστική βόλτα, πέριξ, όποια ώρα κι αν θελήσετε!


Φεύγοντας από το Ζάππειο κινούμαστε προς Ακρόπολη, ο Ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο, ή Στύλοι του Ολυμπίου Διός κι όχι ''Στήλες του Ολυμπίου Διός'', προβάλει με πλήθος ξένους επισκέπτες να θαυμάζουν τα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.  και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.


Περνώντας στην κυριολεξία κάτω από την Πύλη του Αδριανού, βρισκόμαστε σε ένα από τους ωραιότερους πεζόδρομους της Αθήνας, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μία εξαιρετική διαδρομή αρχίζει στην σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και του Ωδείου του Ηρώδη του Αττικού δεξιά και του Μουσείου Ακρόπολης αριστερά. Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά από τη λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από τον Ναό του Ολυμπίου Διός, που αρχίζει η Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνεχίζει μέχρι την Αποστόλου Παύλου, η οποία καταλήγει στο Θησείο. Στην κυριολεξία ένα πανσπερμικό ταξίδι, αφού όλη η διαδρομή, όλες τις εποχές, με ότι καιρικές συνθήκες επικρατούν, είναι γεμάτη με επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη!


Στο Θησείο, στρίβουμε αριστερά και κατηφορίζουμε την οδό Ερμού. Τον εμπορικό δρόμο στο ιστορικό τρίγωνο της παλιάς πόλης της Αθήνας που το κομμάτι της που συνδέει το Θησείο με την οδό Πειραιώς, στο ύψος της ''Τεχνόπολης'', είναι πλέον από το 2003, ένας σπουδαίος πεζόδρομος. Το παλιό εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος που ιδρύθηκε το 1857 και έχει αξιοποιηθεί και εκμοντερνιστεί από τον Δήμο Αθηναίων, ως ''Τεχνόπολη'' πλέον σας περιμένει για να ολοκληρώσετε το μικρό οδοιπορικό σας στην πόλη! Όλο και κάτι θα πετύχετε, αφού στον υπέροχο αυτό χώρο διοργανώνονται συνεχώς δράσεις, φεστιβάλ, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις! Έχετε κενό δύο ωρίτσες..;