Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Φτιάξε τη δική σου επιχείρηση!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Με τη βράβευση των έξι διακριθέντων επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, ο 4ος Κύκλος του Προγράμματος Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας, του Δήμου Κηφισιάς, ένας θεσμός που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου από το 2015 - 2016.

Στην τελετή λήξης, σε μια εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Chalet Politeia, ο Δήμος Κηφισιάς, επιβράβευσε τις καλύτερες καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Υποστήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας 2021 - 2022", μια βασική πρωτοπορία του δήμου που υλοποιείται από το 2015 - 2016, σε συνεργασία με την Prisma Conculting και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Φτιάξε τη δική σου επιχείρηση. Πως μια ιδέα γίνεται πράξη. Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις, συμπυκνώνεται το νόημα της προσφοράς των εργαστηρίων του δήμου Κηφισιάς. «...Είναι συναρπαστικό ειδικά για τους μετέχοντες που περπατούν και τα επόμενα βήματα, να βιώνουν την εμπειρία της δημιουργίας της δικής τους επιχείρησης και να ζουν την μετουσίωση της ιδέας τους, σε πράξη. Είμαστε πολύ περήφανοι που προσφέρουμε αυτά τα πρώτα βοηθήματα σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. 
                                                                                   

Σε μία αγορά διαρκώς εναλλασσόμενη και μεταβαλλόμενη, σε μία αγορά δυναμική, κάτι τέτοιο καθίσταται αναγκαίο θα λέγαμε. Το να μπορούν δηλαδή οι νέοι να πιστέψουν στην  ιδέα τους, να τη βγάλουν δηλαδή από το συρτάρι, από τον υπολογιστή τους, από το μυαλό τους και να τολμήσουν να επιχειρήσουν, ανεξάρτητα από τις σπουδές τους, ανεξάρτητα από το επαγγελματικό ή επιστημονικό τους πεδίο. Να μπορέσουν να κατανοήσουν βασικές γνώσεις επιχειρηματικότητας, ψηλαφώντας ελαφρά και σιγά - σιγά τον κόσμο του επιχειρείν. 

Το στοίχημα, το διακύβευμα για το δήμο Κηφισιάς, αφού καθιέρωσε αυτά τα προγράμματα, είναι να μπορέσει να τα ενσωματώσει, να αρχίσει να υιοθετεί αυτές τις ιδέες που γεννήθηκαν στα δικά μας εργαστήρια επιχειρηματικότητας, άνθισαν, κάρπισαν και φτερούγισαν παρακάτω. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε στο δήμο, αυτή θα είναι για εμάς η επόμενη καινοτομία, με τη βοήθεια του Αντιδημάρχου και των υπηρεσιακών στελεχών», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος. 
                                                                          

Ο Γιώργος Θωμάκος ευχαρίστησε για την εργασία τους και το ζήλο που επιδεικνύουν τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας Γιάννης Παντελεάκη, το τμήμα Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς, το Διευθυντή Αλέξανδρο Σουλαχάκη και την Προϊσταμένη Φαίη Κουνάδη, την Prisma Consulting Α.Ε και τον Διευθύνων Σύμβουλο Φραγκίσκο Θεοφύλακτο, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Αναστασία Τσιβγούλη (Φωτό πάνω).
                                                                                 

Στον 4ο κύκλο του προγράμματος, συμμετείχαν 46 ομάδες start up, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια του Προγράμματος από την αρχή του το 2015, υποβλήθηκαν 155 επιχειρηματικές ιδέες, υλοποιήθηκαν 56 επιχειρηματικά εργαστήρια και τα παρακολούθησαν 224 συμμετέχοντες. Το πρώτο βραβείο φέτος απέσπασε η εταιρεία περιποίησης μαλλιών «Mind the Hair», με προσωποποιημένες βαφές μαλλιών, μια καινοτομία που προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε κεφαλής ξεχωριστά. Στην εικόνα πάνω ο Δημήτρης Γκιρτζάλης και η ομάδα του. 
                                                                                              
Η Χριστίνα Παπαδημητρίου με τη Φαίη Κουνάδη και την 
Ανδρονίκη Παντιώρα
Η Χριστίνα Παπαδημητρίου, που ξεχώρισε με τις υπόλοιπες νεοσύστατες επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει  το Aka Architecture Kids Athens, ένα πολιτιστικό κέντρο εκμάθησης της αρχιτεκτονικής παιδαγωγικής, για παιδιά και εφήβους, μέσα από σεμινάρια κυρίως που διοργανώνονται και άλλων εκδηλώσεων που αφορούν στον αρχιτεκτονικό και αστικό πολιτισμό στην Αθήνα. 

Στην εκδήλωση μίλησαν σχήματα προηγούμενων Κύκλων επιχειρηματικότητας και ήταν πραγματικά συγκινητικό αλλά και ελπιδοφόρο το ότι τα εφόδια του προγράμματος τους οδήγησαν σε πετυχημένα επιχειρηματικά βήματα. Η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, με το επιχειρηματικό σχήμα DNA-Nutricoach βραβεύθηκε για τη μέθοδο και το πρόγραμμα εφαρμοσμένης διατροφογενετικής και Food Coaching και ο  Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που συμμετείχε με την ιδέα Snowport -The SkiLab. Μια ιδέα που προσφέρει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό των πόλεων να γνωρίσει το σκι και να κάνει τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στη γειτονιά του. 

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και στατιστικά επιβεβαιωμένο ότι η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης ενέχει ανυπέρβλητες δυσκολίες και εμπόδια διαφόρων τύπων, που λειτουργούν ως ανάχωμα στην επιτυχία τους. Για το λόγο αυτό, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους μεταξύ αυτών και για την συνεισφορά τους στην ανεργία που μαστίζει διαχρονικά τη χώρα, θεωρείται πολύ σημαντική η στήριξη της επιχειρηματικότητας γενικότερα από φορείς της Πολιτείας και η παροχή γνώσης και των απαραίτητων εφοδίων προς αυτή την κατεύθυνση. Πόσο μάλλον από έναν φορέα της αυτοδιοίκησης. Συγχαρητήρια στο Δήμο Κηφισιάς, καθώς το να ασχολείται ένας δήμος για το πως θα δώσει φτερά στα όνειρα νέων επιχειρηματιών, συμπολιτών του, δεν είναι σύνηθες, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες, για τη δύναμη ψυχής, την αισιοδοξία και την προσπάθεια που επέδειξαν.