Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Τυχερός μες την ατυχία του!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μερικές φορές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς, το κάνει η ζωή για εμάς. Ο ήρωας του βιβλίου του Κωνσταντίνου Καμάρα, υποκινήθηκε από τα ίδια τα γεγονότα, να δει τη ζωή με άλλα μάτια, από διαφορετική σκοπιά που λέμε.  

Η Ελένη Νικολέλη, σε ένα από τα τελευταία Σάββατα παρουσιάσεων και υπογραφών  βιβλίων, φιλοξένησε στο «Χαρτόπολις» τον Κωνσταντίνο Καμάρα ένα φίλο από τα παλιά, πολλά χρόνια πίσω, και το βιβλίο του «Τελική Τεθλασμένη», που μπορεί να μην διαθέτει τη χαλαρότητα μιας καλοκαιρινής κατάστασης, περιγράφει εντούτοις, το εσωτερικό ταξίδι μιας ψυχής και πως αυτή διαμορφώνεται από τα γεγονότα. Είναι ένα βιβλίο μεστό, με πυκνότητα και ειδικό βάρος.
                                                                                    

Η «Τελική Τεθλασμένη» εν πολλοίς είναι ένα αφηγηματικό ψυχογράφημα ενός νεόπτωχου παλιού Αθηναίου αστού, ευγενή ο οποίος βρίσκεται περίπου στην ηλικία των 70, κάνοντας τρόπον τινά το ταμείο της ζωής του, έρχεται αντιμέτωπος με τις ματαιώσεις του, αλλά ταυτόχρονα, ακόμα παλεύει με τις εσωτερικές του εντάσεις, με την αυτοκριτική του και τα λάθη του, μέχρι που ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως πολύ συχνά στη ζωή συμβαίνουν γεγονότα τα οποία μας κλονίζουν και μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, τον βάζει σε τροχιά αλλαγής πλεύσης και σκέψης. Τυχερός μες την ατυχία του θα λέγαμε.
                                                                                

Η αλήθεια είναι ότι η άποψη και η στάση ζωής, αλλάζει και το βάρος που κουβαλάμε. «Όταν είσαι νέος, είσαι ωραίος και ανέμελος. Όσο μεγαλώνεις, κουβαλάς βάρη, βάρη ουσιαστικά, αλλά και το βάρος του χρόνου που έχει κυλήσει πάνω σου», υπογραμμίζει ο συγγραφέας, Κωνσταντίνος Καμάρας.

Ρώτησα τον Κωνσταντίνο Καμάρα τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στη σύλληψη της συγκεκριμένης ιδέας του βιβλίου και μου απάντησε πως επηρεάστηκε και από γεγονότα της δικής του ζωής, τα οποία είχαν δημιουργήσει μία τάση. «Αν υπάρχει κάτι όμως που έχω αποκομίσει από αυτό το βιβλίο, πέραν της συγγραφής και της έκδοσής του που με γέμισε με χαρά και ικανοποίηση είναι η αίσθηση ότι μπορούμε να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες, ακόμα και όταν νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ακόμα και ανέφικτο», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Καμάρας.
                                                                        
Ο Κωνσταντίνος Καμάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Από το 1993, έχει ως αντικείμενο τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ψηφιακή Επικοινωνία. Είναι πατέρας της Αμαλίας από το 2006 και του Αριστείδη από το 2008.