Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ένα κοινωνικό φαινόμενο!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η υποδοχή του ελληνικού #metoo υπήρξε τόσο θερμή γιατί οι άνθρωποι είδαν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των άλλων. Γιατί αυτός ο άλλος μίλησε γι' αυτούς, τους εκπροσώπησε στην κοινωνία, εκφράζοντας με τον πιο υποδειγματικό τρόπο το συναίσθημα και τη συνθήκη που αντιμετώπιζαν.

Ο εργασιακός εκφοβισμός είναι ένα κλίμα, δεν είναι μια στιγμιαία κατάσταση. Είναι στοχοποίηση. Εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες πράξεις, επηρεάζοντας τον εργαζόμενο που τον υφίσταται, κυρίως στο κομμάτι της ψυχολογίας και της ψυχικής του ισορροπίας, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι συνθήκες εργασίας, αλλά και η ποιότητα της ίδιας της εργασίας.

Είναι σημαντικό για θέματα εκφοβισμού ή παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, να βρίσκει κανείς κάποιον ειδικό, που να μπορεί να τον κατευθύνει σωστά, ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Να μπορεί να κρίνει, να διακρίνει και να ζυγίσει όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν το πρόβλημα.
                                                                         

Συζητώντας με το Γιάννη Μαρκέτο, ιδρυτή της MRK Consulting, με εξειδίκευση στην Πρόληψη, Αποφυγή και Διαχείριση της Βίας και Παρενόχλησης στον κόσμο της Εργασίας, του Εργασιακού Εκφοβισμού - Mobbing, Εργασιακού Στρες και Burnout, μας διευκρίνισε αρκετές συνιστώσες του ζητήματος. Είναι συγγραφέας μάλιστα του βιβλίου "Εργασιακός Εκφοβισμός – Νίκησέ Τον", ένα βιβλίο το οποίο παρουσιάζει αφηγηματικά στο πως ένας εργαζόμενος μπορεί να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσει πολύπλοκες, δύσκολες καταστάσεις. Ένα βιβλίο του οποίου ο/η ήρωας είναι καθημερινοί άνθρωποι της εργασίας, σε όλες τις κλίμακες και σε όλα τα επίπεδα.

Όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Μαρκέτος «…αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς όταν αποφασίσει να μιλήσει και να φέρει στην επιφάνεια θέματα εργασιακού εκφοβισμού, είναι σε ποιον θα μιλήσει, γιατί αν μιλήσει κανείς σε ανθρώπους που μπορούνε να βοηθήσουν πάνω στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση του θέματος, έχουν ένα θετικό πρόσημο ως προς αυτό, αν όμως μιλήσει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να σε βοηθήσουν, είναι πολύ πιθανόν και επικίνδυνο να δημιουργήσουν μια χειρότερη συνθήκη από την οποία ήδη βρίσκεται το άτομο. 

Μέσα σε έναν εργασιακό χώρο ο καθένας έχει διαφορετικά κίνητρα, ο κάθε συνάδελφος κρατά τη δική του ατζέντα, κάτι που σημαίνει ότι όποια γεγονότα και καταστάσεις εκμυστηρευτείς, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου. Από την άλλη πλευρά, αν αναφέρει κανείς το πρόβλημα στο σπίτι του, στην οικογένειά του, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο / η σύντροφός μας, μπορεί να αντιληφθεί σε όλη του την έκταση αυτό που περνάμε».

Οι μορφές που λαμβάνει ο εργασιακός εκφοβισμός ποικίλλουν. Είναι ωστόσο φανερές, με κύριο χαρακτηριστικό την λεκτική βία, την υποβάθμιση της δουλειάς αλλά και αφανείς όπως η διασπορά αρνητικών φημών και η σκόπιμη απομόνωση. Σύμμαχος του εργασιακού εκφοβισμού είναι ο φόβος, η εσωστρέφεια, η μη αναγνωσιμότητα όλων των εκφάνσεών του και η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι θύτες, συχνά, δεν δρουν μόνοι, αλλά υποστηρίζονται από ομάδα συναδέλφων (43% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έρευνα της Kapa Research ). Αυτό δικαιολογεί και το γεγονός γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυτός που έχει στοχοποιηθεί, εγκλωβίζεται μέσα στο περιβάλλον της εργασίας του.
                                                                                     

Ο Ιωάννης Μαρκέτος είναι κάτοχος MBA και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες. Το 2017 ίδρυσε την MRK CONSULTING με εξειδίκευση στην Πρόληψη, Αποφυγή και Διαχείριση της Βίας και Παρενόχλησης στον κόσμο της Εργασίας, του Εργασιακού Εκφοβισμού, Mobbing, Εργασιακού Στρες και Burnout. Παρέχει λύσεις στους εργαζόμενους που έχουν στοχοποιηθεί μέσα από εξατομικευμένες στρατηγικές και μεθοδολογίες, ώστε να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασία τους.

Την περίοδο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021 πραγματοποίησε την 1η Πανελλήνια Έρευνα για τον Εργασιακό Εκφοβισμό σε συνεργασία με την Κάπα Research, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την έκταση του φαινομένου της Βίας και Παρενόχλησης και του Mobbing στην Ελλάδα, τις συνέπειες στους εργαζόμενους, στις εταιρείες και στους οργανισμούς, τις λύσεις και τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Μία έρευνα που έχει δημοσιευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.