Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Προς τιμήν της ελεύθερης σκέψης!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη του ανθρώπου, δημοσιογράφου και πολιτικού που σφυρηλάτησε περισσότερο από κάθε άλλον το πνεύμα της εθνικής συνεννόησης, τίμησε ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού χθες, με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της προτομής του, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Μπακογιάννη στο Ψυχικό και ήταν αφιερωμένη στην ελευθερία της σκέψης που προέτασσε κατεξοχήν ο Παύλος Μπακογιάννης, την φιλοσοφία του διαλόγου και την επιχειρηματολογία της ενότητας.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού  Δημήτρης Γαλάνης, καλωσόρισε τους επίσημους καλεσμένους του, με προεξέχουσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τα δύο παιδιά του Παύλου Μπακογιάννη, την Αλεξία και το Δήμαρχο Αθηνών Κώστα Μπακογιάννη, υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές, εκπροσώπους της εκκλησίας και πλήθος κόσμου που πλαισίωσαν την εκδήλωση.  



Την προτομή του Παύλου Μπακογιάννη φιλοτέχνησε ο αείμνηστος γλύπτης Γιώργος Καλακαλάς. Πρεσβευτής των δημοκρατικών αξιών, αδέσμευτος, αντισυμβατικός, υπέρμαχος της συναίνεσης, του ορθολογισμού και της προόδου, εξισορροπιστής των αντιθέσεων και λάτρης της προσωπικής, αλλά και της συλλογικής ελευθερίας, ο Παύλος Μπακογιάννης υπηρέτησε με απόλυτη αγάπη και αφοσίωση τη χώρα του. "Αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του", σύμφωνα με το γνωστό στίχο, αποκάλεσε τον μεγάλο Έλληνα δημοκράτη, που διαπερνούσε και άγγιζε κάθε πολιτική ιδεολογία, ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, στην ομιλία του.
                                                                                     
Ο Κωστής Χατζηδάκης με την Ζωή Ράπτη και το
Χαράλαμπο Μπονάτσο
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ενώ για τον Παύλο Μπακογιάννη μίλησε και ένα από τα ξεχωριστά πρόσωπα της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Γιάννης Βλαστάρης, που θήτευσε επί χρόνια δίπλα του, αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων στην ομιλία του, "...ένα αυτοφυές δέντρο, με κορμό στην Ευρώπη, κλαδιά στην Αθήνα και ρίζες στην Ευρυτανία...".
                                                                             
Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μεταξύ του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη
και του Αντιδημάρχου Γιώργου Παπαχρόνη
Στον πόλεμο ενάντια στην πόλωση, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στις βολές εχθρότητας και στο λαϊκισμό, στην κακόβουλη, υποχθόνια δράση του σκοταδισμού, ο Παύλος Μπακογιάννης υπήρξε μάρτυρας, αφήνοντας στη δημοκρατία μια ισχυρή κληρονομιά. Σύγχρονος διαφωτιστής, βαθιά ιδεολόγος πρωτίστως, παρήγαγε πρωτογενή πολιτική σκέψη. "...Οι φράσεις που επαναλαμβάνονται στομώνουν την κριτική σκέψη. Σκέψου πόσο κακό έχουν κάνει τα δόγματα σε ένα νέο μυαλό.", έλεγε, σύμφωνα με τα λόγια της κόρης του, Αλεξίας Μπακογιάννη. Κρατά λοιπόν ελεύθερη την ψυχή και το μυαλό σου και προχώρα τολμηρά, προχώρα μπροστά, ώστε να γίνεις χρήσιμος σε τούτη την κοινωνία, θα μπορούσαν να είναι τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη σήμερα. 

Καλό θα ήταν να σκεφτόσμαστε πως θα μπορούσαμε να γινόμαστε χρήσιμοι στους γύρω μας, στην κοινωνία. Να σκεφτόμαστε σιωπηρά και να αναλογιζόμαστε αν με τις πράξεις μας, τις αντιδράσεις μας, τη συμπεριφορά μας, τι διδάσκουμε τους γύρω μας, καθώς είναι βέβαιο ότι κάτι διδάσκουμε. Είναι βέβαιο ότι δίνουμε μηνύματα ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να υπολογίζουμε το πως φερόμαστε σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.