Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Ισορροπώντας εν χορώ!

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα 

Πές μου μία ιστορία...! Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθεί μια ιστορία είναι μέσω της τέχνης, της καλλιτεχνικής αφήγησης. Η δραματουργία και κάθε συναισθηματική απόδοση και περιγραφή, διηγείται ιδανικά μέσω μιας διαπεραστικής χορογραφίας. 

Την τελική παράσταση του έτους πραγματοποίησε έπειτα από 2 χρόνια αποχής από τα χορευτικά δρώμενα, ο πολυχώρος "Dance Path" στο Νέο Ψυχικό. Όλες οι  ηλικιακές ομάδες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παρουσιάζοντας χορογραφίες σε Aerial dance, Street dance,  Σύγχρονο και Latin, Tumbao. 

Η Μαργιαλένα Παπαδημητρίου, ιδιοκτήτρια της Σχολής Χορού Dance Path(Photo πάνω), ως γνήσια εκφραστής και λάτρης της αέναης κίνησης άνοιξε την παράσταση με μια δική της χορογραφία, ξεχωριστή, όλες οι ομάδες όμως που ακολούθησαν ήταν μοναδικές στο είδος τους. Δάσκαλοι και μαθητές ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους και την αγάπη τους για το χορό και την κίνηση. Το Dance Path στο Νέο Ψυχικό, είναι ένας χώρος έκφρασης, ένας χώρος δημιουργίας και αναζήτησης, ένας χώρος που καλύπτει τα ανήσυχα πνεύματα.                                  

Ο Νίκος Λαμπράκος με τη ντάμα του Μαρία Καλογέρη, σε ένα
απολαυστικό, διαγωνιστικό chachacha!
Οι συγκινήσεις της παράστασης εναλλάσσονταν η μία την άλλη, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματικές, αισθησιακές χορογραφίες, έδιναν τη σκυτάλη σε εναέριες, έφηβες χορεύτριες, σε παιδιά, με άψογο συγχρονισμό, ομαδικότητα και συντονισμένη κίνηση. Αποκορύφωμα οι μικρές νεραϊδούλες που γλιστρούσαν ρυθμικά στα πανιά, που ξεδίπλωναν με μαεστρία και εντυπωσιασμό την πολυπλοκότητα των κινήσεών τους και οι ακαταμάχητες μικρές μπαλαρίνες.    

Εντυπωσιακές φιγούρες, ευλυγισία και αντοχή, χαρακτηρίζουν 
τον ακροβατικό χορό
Το επίπεδο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα, με ένα είδος χορού, ιδιαιτέρως δημοφιλές στις παρέες των εφήβων, το hip hop commercial, που έκλεψε και την παράσταση. Το ρεύμα της σημερινής γενιάς, κατέπληξε τους παρευρισκόμενους γονείς, φίλους και συγγενείς, ανεβάζοντας τα ντεσιμπέλ και τη διάθεση.                                                                                

Μια επαγγελματίας στην ψυχική υγεία, έχει αναφερθεί στο βιβλίο της, για τα επίπεδα δόνησης που δημιουργούμε και παράγουμε με τις πράξεις μας. Όταν παράγουμε με πάθος και ζήλο, το μήνυμα που εκπέμπουμε στην απέναντι πλευρά είναι κοφτερό, γροθιά στο στομάχι. Τα κορίτσια, στην (εικόνα πάνω), στο νούμερο που εκτέλεσαν ήταν αφοπλιστικές. Με τη νεότητα ως όπλο στη φαρέτρα τους, η χορευτική τους ερμηνεία ήταν δυναμική, τολμηρή, καθηλωτική.                                                     

Όσο πέφτω και λυγίζω, ανακάμπτω και επανέρχομαι δριμύτερος. Χρειάζεται να ανατρέχω με κάθε ψήγμα αλήθειας, ειλικρίνειας και ευσυνειδησίας, στην κατάσταση που έχω περιέλθει. Eκφράζομαι άφοβα, ρητά και ξεκάθαρα και η δύναμη που αντλώ πολλαπλασιάζεται και με μετουσιώνει σε διαφορετικό άνθρωπο. Με πόσους άραγε τρόπους μπορεί το συναίσθημα να ερμηνευτεί χορευτικά;        

Αναζητώντας την αγάπη, στα μονοπάτια της περιήγησης και στους δρόμους της ευτυχίας, η Κατερίνα Ιωαννίδου (Φωτό πάνω) με τη χορογραφία της μας ταξίδεψε, υποδεικνύοντας με τη ροή της κίνησης, την πρόθεση της καρδιάς. Ο χορός άλλωστε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αποτυπώνει με εκλεπτυσμένο μανδύα τη σκέψη. Είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή του πρωτόγονου συναισθήματος. Είναι η διοχέτευση μιας υποκινούμενης αδρεναλίνης. 

Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι δάσκαλοι και συνεργάτες της σχολής: Μαρούσια Βλαντιμίροβα, Κατερίνα Ιωαννίδου, Χριστίνα Ιωάννου, Μάριος Καμπέρης, Νίκος Λαμπράκος, Κάτια Νανά Μάνου, Γιάννης Πανουργιάς, Γιώργος Τσούμαλης, Χριστίνα Χαλκιά, Κατερίνα Χλιάρα.

Περισσότερες εικόνες από την παράσταση του Dance Path στο link που ακολουθεί:
https://www.facebook.com/100035201298781/videos/969711260304568/