Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία!

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μια νέα εποχή ανατέλλει στα εργασιακά περιβάλλοντα, με την κατακλυσμιαία έφοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας, αλλά και την εξέλιξη, την πρόοδο της εποχής που διανύουμε σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.  

Η υγεία ευρύτερα και η ασφάλεια στην εργασία, με μια ολιστική αντιμετώπιση, συζητιούνται πλέον, ως παράμετροι άκρως σημαντικοί για την πρόοδο και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Η ψυχική υγεία των εργαζομένων, το περιβάλλον που θα προάγει την ανάπτυξη συνεργασιών, ιδεών και συνεργειών μέσα στον ίδιο χώρο, χωρίς να προσβάλλει προσωπικότητες και χαρακτήρες, ανεβαίνουν θέση στη λίστα των παραγόντων με τη μεγαλύτερη αξία και σημασία σε έναν εργασιακό χώρο. 

Υπό τον τίτλο λοιπόν "Με το βλέμμα στον άνθρωπο" και με ανθρωποκεντρική προσέγγιση,  πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το ΕΛ.ΙΝ.Α.Υ.Ε, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ, με την υποστήριξη του υπ. Εργασίας.   

Στην εικόνα πάνω, ο Μιχάλης Χάλαρης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, Επίκουρος Καθηγητής, Υποστράτηγος, Διευθυντής Ερευνών σε θέματα Διακινδύνευσης, Κρίσεων και Ασφάλειας, υποστηρίζοντας ένα μοναδικό μεταπτυχιακό πάνω στα θέματα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, της ποιότητας στις επιχειρήσεις και της περιβαλλοντικής προστασίας και ο Γιάννης Μαρκέτος της MRK Consultings, Σύμβουλος Εκφοβισμού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ο καθένας ξεχωριστά στον τομέα εξειδίκευσής του, συμμετέχοντες στο Συνέδριο της ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

"Βαδίζουμε την εποχή της 4ης βιομηχανικής επαναστασης" αναφέρει ο Μιχάλης Χάλαρης "και τα παραπάνω θέματα απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση, διαφορετική προσέγγιση. Είναι λευκό χαρτί και ερευνητικά αυτού του είδους η ολιστική προσέγγιση, για να μπορέσει μία επιχείρηση να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της εποχής". 
                                                                         

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μαρκέτος, στην ομιλία του τόνισε τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης, έτσι ώστε εργαζόμενοι και διευθυντικά στελέχη να μην προβαίνουν σε συμπεριφορές, βίας, παρενόχλησης ή εκφοβισμού μέσα σε μια επιχέιρηση, καθώς αυτό δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την υγιή εξέλιξη μιας εταιρείας και δεν βοηθά κατά συνέπεια τη μελλοντική επιτυχία των ίδιων των προσώπων. Σημείωσε δε ότι ο κάθε εν δυνάμει εκφοβιστής, ο οποίος με τον τρόπο του ενεργεί επιβάλλοντας μια κακή, αντιεπαγγελματική στάση και συμπεριφορά έναντι συναδέλφων του, έχει τη δική του ατζέντα, κατ' επέκταση, αν μεταφέρει το πρόβλημα σε ένα φιλικό ή οικογενειακό πρόσωπο και πάλι δεν θα μπορεί να τον βοηθήσει, λόγω έλλειψη γνώσης.

Η εργασιακή ευελιξία, η τηλεργασία, οι νέες τεχνολογίες, η ψυχική υγεία εργαζομένων και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι απασχολούν και προβληματίζουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο. Η ανάδειξη της αξίας της επένδυσης στην ψυχική υγεία και η σύνδεσή της με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, ξεχώρισαν στις εργασίες του συνεδρίου και στις συζητήσεις ζυμώσεων που αναπτύχθηκαν, όπως αναλύθηκε επίσης η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, η νέα αναδυόμενη τάση με δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και μεταβαλλόμενων εργοδοτών, η οποία διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα.

Όπως και να 'χει, η νέα εποχή που διανύουμε, χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς τεχνολογικές υπεροχές και διευκολύνσεις στην ανθρώπινη εργασία. Παρέχει ένα υψηλό επίπεδο στην έρευνα και την επικοινωνία, δεν παύει βέβαια να υποθάλπτει επικινδυνότητες, που εφιστούν με σοβαρότητα την προσοχή μας, όσον αφορά στο κατά πόσο θα αντικατασταθεί η ανθρώπινη παροχή υπηρεσιών, από τις μηχανές και τα υπολογιστικά συστήματα.