Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Η Κλιματική αλλαγή και εμείς!


Υπό τον τίτλο "Κλιματική αλλαγή και εμείς" το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, εγκαινίασε χθες, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την πρώτη διαδραστική, μόνιμη έκθεση.

Με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, το βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει, η έκθεση βάζει τον θεατή στην καρδιά της καταστροφής, με εικόνα που σοκάρει, με στόχο να αφυπνίσει και να προβληματίσει.                                                                                                                                                            


Μέσω μίας προβολής 360 μοιρών, ο επισκέπτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή, αντικρύζοντας τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρίσκεται εκεί στην πραγματικότητα. Παρακολουθώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και παγόβουνα που λιώνουν από την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, η προβολή υπενθυμίζει πως η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας.
                                                                         

Η Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς και θίγει τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια, Μεταφορές, Παραγωγή Τροφίμων, Χρήση Νερού, Απορρίμματα-Ανακύκλωση, Επιστημονική Έρευνα, Επιπτώσεις - Προσωπική Ευθύνη, Παγκοσμιότητα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης του Κέντρου Γαία, από την Πρόεδρο του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη, ενώ την εκδήλωση νωρίτερα χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος. 
                                                                        

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση του Ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη, Διευθυντή του Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρο της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα.
                                                                                        

Η κλιματική αλλαγή περιγράφει την αλλαγή στις μέσες συνθήκες του κλίματος του πλανήτη και στα μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα μιας περιοχής, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κυριότερες επιπτώσεις της είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, η τήξη των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων, η ερημοποίηση εδαφών, οι απώλειες στη βιοποικιλότητα και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες.
                                                                         

Το κλίμα της Γης αλλάζει, όπως άλλωστε άλλαζε πάντοτε στο παρελθόν, ακόμα και πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές τα τελευταία 150 χρόνια, με μία μη αναμενόμενη και απότομη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης πάνω από ένα βαθμό, γεγονός, ιδιαιτέρως ανησυχητικό. 

Εντούτοις, παρότι η κλιματική αλλαγή συζητείται αρκετά χρόνια πλέον ως προς την εξεύρεση λύσης και τη χάραξη ενός ριζοσπαστικού πλάνου αντιμετώπισης από τα κράτη, το ζήτημα μένει σταθερά στάσιμο και σε θεωρητικό επίπεδο, σε σημείο μάλιστα τραγικά ειρωνικό. Μέτρα δεν λαμβάνονται, οι αποφάσεις αναβάλλονται και μετακυλίονται δεκαετίες μετέπειτα, ενώ οι συζητήσεις βεβαίως συνεχίζονται στα πάνελ των επίσημων διοργανώσεων.