Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Ιστορίες της διπλανής πόρτας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Οι σκοτεινές ιστορίες έμφυλης βίας που κρύβονται πίσω από κάθε πόρτα, πίσω από κάθε πρόσωπο και εκδηλώνονται μέσα στην οικογένεια, στην εμπλοκή σε κοινωνικές ομάδες, μέσα από φορείς και οργανισμούς, από τις διαπροσωπικές σχέσεις εν ολίγοις που αναπτύσσονται, ξεδιπλώνονται αργά ή γρήγορα στην εποχή μας και αποκαλύπτονται στο φως της ημέρας.

Ο Δήμος Κηφισιάς και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), διοργάνωσε μια συζήτηση με αφορμή τη σημερινή ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών, υπογραμμίζοντας το κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει ένας δήμος να επιτελεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του. Η Μίνα Ιωαννίδου (Φωτό πάνω), επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, συντόνιζε την εκδήλωση και η Αγγελική Παπάζογλου, η Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ (Φωτό πάνω), ενημέρωσε σχετικά με τις δράσεις της ΔΕΠΙΣ. 
                                                                                

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας σχεδιάζει και υλοποιεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των δράσεων που οργανώνει είναι η συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για την υλοποίηση επιμορφωτικών σεναρίων στα λύκεια του Δήμου Κηφισιάς ως προς την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, στην ππρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Επιπλέον, υπηρεσίες στήριξης των γυναικών όταν αυτή χρειαστεί, αποτελούν τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία στελεχώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, στα πρότυπα λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας.
                                                                         

Πολλά και σημαντικά πρόσωπα παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπως και άκρως ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις των ειδικών επί του θέματος της έμφυλης βίας. Η Δρ. Ιωάννα Τσίγκανου, Εγκληματολόγος, Κοινωνιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, παρουσίασε  τα στοιχεία μιας εξόχως σημαίνουσας έρευνας του ΕΚΚΕ, σχετικά με τις πεποιθήσεις και τα στερεότυπα, σε ότι αφορά στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα, όπως και η Σοφία Βαγενά, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας του Αστυνομικόυ Προσωπικού, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), η οποία αναφέρθηκε επί του θέματος. Στη Φωτό πάνω, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.  "Δημ. Βικέλας" Νίνα Βλάχου, η Έφη Μπούνα από την "Παναθηναϊκή" και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μανώλης Κουρμαδιάς. 
                                                                               
Η Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού
Σοσιαλιστικού Κόμματος 
Χτίζοντας στην Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες,
είναι αδήριτης σημασίας το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος της έμφυλης βίας, δεν γίνεται τίποτε άλλο από το να εστιάσουμε και να δουλέψουμε από τους μικρούς κύκλους των τοπικών κοινωνιών, από τα στενά πλαίσια των περιορισμένων κοινωνικών ομάδων, επεκτεινόμενοι ευρύτερα, να ανοιγόμαστε διάπλατα κοινωνικά, παρά τα αποκαρδιωτικά και αποθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας του ΕΚΚΕ και των καθηλωτικών αποτελεσμάτων που μας παρουσίασε η κ. Τσίγκανου, τα οποία καταδεικνύουν ούτε λίγο, ούτε πολύ, το πόσο μεγάλη απόσταση έχουμε ακόμη να διανύσουμε προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας την ανδρική κυριαρχία, η οποία αναδεικνύεται στην εν λόγω έρευνα ως παραδειγματική μορφή της συμβολικής βίας. 

Η έρευνα κατέδειξε ότι τα στενά συναρτημένα με την πατριαρχία στερεότυπα για το φύλο, είναι βαθιά ριζωμένα στη συλλογική συνείδηση και υπαγορεύουν στάσεις, συμπεριφορές και πρακτικές. Όσο και αν προκύπτουν γυναικείοι χαρακτήρες, πρακτικές και συμπεριφορές που διαταράσσουν την ηγεμονική κανονικότητα, δεν μπορούν να διαταράξουν τις κυρίαρχες, κατά βάση, ανδροκεντρικά οριζόμενες έμφυλες νόρμες και οι πατριαρχικές δομές φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα είτε να σιγούν, είτε να απορροφούν και να ενσωματώνουν τις όποιες εναλλακτικές αναγνώσεις.