Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ακραίες και άκρως γόνιμες στιγμές!


Με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή Θεολογίας και εκπαιδευτικού Παναγιώτη Θωμά ''Διαρρηγνύοντας την αμφιβολία'' που περιλαμβάνει μελετήματα για την ποίηση της Κικής Δημουλά (εκδ. Αρμός, 2020) ο συγγραφέας με τον ίδιο σπουδαίο λόγο που αποτύπωσε το ''έργό'' του, μιλάει και για αυτό:

''...Κάθε έργο, πεζό ή ποιητικό, που αποτυπώνει με τέχνη το τοπίο και αφουγκράζεται την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου στις ακραίες και άκρως γόνιμες στιγμές του έρωτα για τον άνθρωπο και τη ζωή και του θανάτου, που τέμνει τη ζωή στα δύο, ενδιαφέρει τη θεολογία. Έτσι μπορεί κανείς να κινείται με άνεση από τον Ντοστογιέφσκι και τον Wendell Berry ως τον Μπουκόφσκι, από την Κική Δημουλά και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη ως τον Franz Kafka. Στο βιβλίο μου ''Διαρρηγνύοντας την αμφιβολία'' για την Κική Δημουλά, παραθέτω απόψεις αξιόλογων στοχαστών, ως μία από τις προϋποθέσεις θεολογικής προσέγγισης της λογοτεχνίας και πως σε αυτήν δεν πρέπει κανείς να αναζητά ατόφιο και ξεκάθαρο το σωτηριολογικό πενταπόσταγμα που βρίσκει κανείς στην Αγία Γραφή, στα κείμενα παλαιών και νεωτέρων εκκλησιαστικών συγγραφέων, αλλά την ειλικρίνεια του σπαραγμού, της απορίας απέναντι στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα...''

Ο Παναγιώτης Θωμά (Στην φωτογραφία με την Έλση Δημουλά) γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το 1981. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Holy Cross Greek Orthodox School of Theology στη Βοστώνη (2005). Αναγορεύτηκε διδάκτορας θεολογίας από το Αριστοτέλειο (2010) μετά από έγκριση διατριβής του για την έννοια του τόπου στο έργο των Νίκου Γ. Πεντζίκη και Wendell Berry. Διδάσκει Θρησκειολογία στην Αγγλική Σχολή (English School) Λευκωσίας, Διδακτική των Θρησκευτικών στην Προδημοτική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Frederick και Μεταπτυχιακό Σεμινάριο με τίτλο Θεολογία και Πολιτισμός στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Για το βιβλίο “Διαρρηγνύοντας την αμφιβολία” στην εκδήλωση που έγινε στο βιβλιοπωλείο ''Αρμός'' στην Μαυροκορδάτου στο κέντρο της πόλης, μιλήσαν η Έλση Δημουλά, Οικονομολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, η Ελένη Λιντζαροπούλου, Ποιήτρια, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής και Κοσμήτορας Θεολογικής ΑΠΘ, Μουσικοσυνθέτης-Μαέστρος και ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Θωμά. Αφήγηση ποιημάτων της Κικής Δημουλά έγιναν από την ηθοποιό Αλεξάνδρα Σταμούλη (Στην φωτογραφία με την Έλση Δημουλά) με τη συνοδεία συνθέσεων του Γιώργου Καζαντζή από το έργο ''Μικρή Σουίτα''. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η κλασική φιλόλογος και δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.