Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

A jewel made in Greece!


κείμενο Ανδρονίκη Παντιώρα
φωτογραφία: Πέτρος Καστορίνης

H μεγάλη συνάντηση δημιουργών Σύγχρονου Ελληνικού Κοσμήματος, άνοιξε τις πόρτες της για 7η συνεχή χρονιά στο Ζάππειο Μέγαρο και 75 συνολικά Έλληνες καλλιτέχνες, ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους, την αισθητική, την τέχνη και την υψηλή τεχνική του κοσμήματος στην Ελλάδα.

Η Εριέτα Βορδώνη, η παγκοσμίου φήμης ζωγράφος και γλύπτρια, εξέθεσε τα κοσμήματά της στο A jewel made in Greece (ΑJMIG), μια ιδέα, πρωτοβουλία και διοργάνωση της Μαίρης Σαμόλη, με  στόχο τη διάδοση και την αναγνώριση του ελληνικού αποτυπώματος στον κλάδο του κοσμήματος και την αέναη διάδραση αυτού με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

Κολιέ βασισμένο στη βελανιδιά, στοιχείο των Μακεδόνων αυτοκρατόρων
που συμβόλιζει το γιν και το γιαν, την αρετή και τη μακροζωία.
                                                                                   
Δαχτυλίδια και βραχιόλι από χρυσό και πολύτιμους λίθους,
 μπριγιάν και σμαράγδια.
Η φετινή διοργάνωση, είναι αφιερωμένη στο πιο λατρεμένο διαχρονικά μέταλλο από την αρχαιότητα έως σήμερα, τον χρυσό και ονομάζεται "The Year of Gold". Καλεσμένοι και φίλοι, έκαναν αισθητή την παρουσία τους τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, άλλα και όλο το Σ/Κ, η οποία διαρκεί έως και σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.
                                                                                 

Το A jewel made in Greece, είναι μία γιορτή λάμψης, εξωστρέφειας και δημιουργικότητας που σφραγίζει συμβολικά την έμπνευση, την πολυτέλεια και την τέχνη των δημιουργών.                                                                                                                                                                                        

Ο πρόεδρος του Νομισματικού Μουσείου Γεώργιος Κακαβάς, με την
Εριέτα Βορδώνη και τη δημοσιογράφο Στέλλα Παπαδοπούλου.

To ΑJMIG έχει ταξιδέψει σε 40 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μετρώντας δεκάδες παρουσιάσεις και συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εκθέσεις ανά την υφήλιο. Φέτος, στα πλαίσια της Συνάντησης, πραγματοποιήθηκε μία round table συζήτηση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με αντικείμενο τα νομικά θέματα που απασχολούν πολύ συχνά τους δημιουργούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο κόσμημα.