Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

«Τετράγωνο» που μας χωράει όλους!


Γίνεται ένα τετράγωνο να μεγαλώνει, να χάνει τις γωνίες του, να στρογγυλεύει και να μετατρέπεται σε μία όαση χαράς, κίνησης και δημιουργίας; Η δημοσιογράφος και χορεύτρια Ιωάννα Ζυμαρίτη δημιούργησε τον ομώνυμο πολυχώρο στην Αγία Παρασκευή που αποδεικνύει ότι όλα, ευτυχώς, είναι δυνατά! Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και αφοσίωση..

Μετά από μία μακρόχρονη πορεία στο Βήμα και με τον χορό και την κίνηση να τη συνοδεύει από τα παιδικά της χρόνια, η Ιωάννα αποφασίζει το 2018 να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να δημιουργήσει έναν χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης που απευθύνεται όχι μόνο σε όσους ήδη ασχολούνται με την τέχνη αλλά και σε όσους.. δεν είχαν φανταστεί ότι θα ασχοληθούν! 


«...Ήθελα να περνάω όλη μου τη μέρα σε ένα χώρο που θα μπαινοβγαίνουν άνθρωποι που θέλουν να εκφραστούν δημιουργικά, που θα έρχονται κουρασμένοι και θα φεύγουν χαρούμενοι. Με πολλή αγάπη, χωρίς ανταγωνισμό και πίεση...»


Με την αμέριστη συμπαράσταση των δικών της ανθρώπων, aka μαμά, σύντροφος, αδερφός και φίλοι, η Ιωάννα κάνει το μεγάλο βήμα και ανοίγει το Τετράγωνο τον Σεπτέμβριο του 2018. Στεγασμένο σε έναν πολύ όμορφο, φωτεινό χώρο με υπέροχες αίθουσες, φιλοξενεί από τότε μία πληθώρα μαθημάτων που συνεχώς εμπλουτίζονται. 


Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μαθήματα χορού, γιόγκα, πιλάτες, χοροθεραπείας, γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με την κίνηση εναλλάσσονται με εικαστικά, θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων, δημιουργική γραφή και μία μεγάλη γκάμα εργαστηρίων για παιδιά. Παράλληλα, ο χώρος διατίθεται για πρόβες σε ομάδες ενώ φιλοξενούνται και σεμινάρια διαφόρων ειδών καθώς εδώ ο στόχος είναι να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα.


Από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι το τέλος Ιουλίου διοργανώνεται επίσης ένα θερινό καμπ για παιδιά του δημοτικού το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργεί στην ίδια λογική: «...είμαστε όλοι μια παρέα, περνάμε καλά και κάνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα όπως aerial yoga, ακροβατικά, aikido, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά και εξορμήσεις στη φύση ...»


Ρωτάω την Ιωάννα ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη χρονιά. «...Η ένταξή μαθημάτων χορού,έκφρασης, εικαστικών, μουσικής για παιδιά και ενήλικες, με κινητική και νοητική αναπηρία...» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. «...Είναι εξαιρετικά σπουδαίο να συνεργάζεσαι με αυτούς τους ανθρώπους και να τους δίνεις την αφορμή να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους, να εκφράζονται, να χαίρονται,να αποκτούν αυτοπεποίθηση...». Ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει καθώς παράλληλα με την έναρξη της λειτουργίας του Τετραγώνου, ξεκίνησε μια συνεργασία με το Ειδικό Λύκειο στο Ίλιον, στο οποίο η Ιωάννα παραδίδει μαθήματα χορού στους μαθητές ενώ χάρη στη πρωτοβουλία των καθηγητών και του συλλόγου γονέων δημιουργήθηκε η ομάδα «Ονειροδίαιτοι» στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες που σε συνεργασία με τους μαθητές του σχολείου διοργανώνουν δρώμενα και παραστάσεις.
      

Αυτή η αεικίνητη παρουσία, που ξεκίνησε ρυθμική στα εφτά της χρόνια γιατί χόρευε συνέχεια στο σπίτι, με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να χωρέσει στο τόσο σφιχτό πρόγραμμά της και την χορευτική ομάδα Kuturu. Την ίδρυσε όταν τα κορίτσια που την απαρτίζουν ήταν στο νηπιαγωγείο και τώρα είναι έφηβες. Οι Kuturu δίνουν παραστάσεις σε διάφορους χώρους και η ομάδα συνεχώς ανανεώνεται, κάνοντας συχνά auditions για να συναντήσει νέους έφηβους καλλιτέχνες.

Όλα αυτά χωράνε λοιπόν σε ένα Τετράγωνο. Ένα χώρο που είναι γεμάτος ελευθερία και δημιουργική χαρά. Έτσι κι αλλιώς, το όνομά του το πήρε από την ομώνυμη σουηδική ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2017 που μιλάει, για τι άλλο; Για Τέχνη..

Το Τετράγωνο διατίθεται και για παιδικά πάρτυ γιατί η διασκέδαση δεν τελειώνει ποτέ! Το Καμπ συνεχίζεται μέχρι τέλη Ιουλίου

Τετράγωνο
Θράκης 44, Αγία Παρασκευή, 2106522892
facebook.com/tetragonoartspace


Αφροδίτη Φούντα / Νorth Pages