Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Με τις μνήμες νωπές!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Με τις μνήμες νωπές και τη μυρωδιά της στάχτης να πλανάται ακόμα και να διαπερνά τις αισθήσεις, η δεύτερη ίσως μεγαλύτερη φωτιά σε θύματα και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών παγκοσμίως, η τραγωδία στο Μάτι, δύο χρόνια μετά και η περιοχή επουλώνει τις πληγές της, με τη συνδρομή φορέων και πολιτείας. 

Με την προσμονή για ένα καλύτερο αύριο στο Μάτι, εισέρχεται με ταχείς ρυθμούς η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού σχεδίου για το Μάτι 2020 και ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, συζητά μαζί μας την επόμενη μέρα για την περιοχή, καταθέτοντας τη διακαή επιθυμία του να δοθεί ένα τέλος στην καταστροφή που σημάδεψε όλη τη χώρα.

Στον απόηχο των καταθέσεων και των μηνύσεων, ο κύκλος των απολογιών στον ειδικό ανακριτή της ιθύνουσας πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας των υπηρεσιών που επιχείρησαν στην περιοχή για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς, μεγαλώνει. Τα δριμύ κατηγορώ και οι εκκρεμείς καταλήξεις για τις αντιστοιχίες εν κατακλείδι των ευθυνών στο πόρισμα των αρχών διερεύνησης της υπόθεσης για την απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη και το χαμό των 102 συμπολιτών μας, αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση ετοιμότητας και αποτελεσματικής αποφασιστικότητας των σωμάτων ασφαλείας της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας, φαινόταν μόνο στα σχέδια, σε επίπεδο προβλέψεων.  


«...Ακόμα και μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους μένουν ακόμα σε κατασκηνώσεις», σημειώνει ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας
«Το τι έγινε εκείνη την ημέρα, περιμένουμε να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Εγώ θα έλεγα ότι απ’ ότι φαίνεται υπήρχε πολύ κακός συντονισμός μεταξύ των παραγόντων, διότι δρόμοι υπάρχουν στο Μάτι, μέσα στο οικισμό...», προσθέτει ο Στέργιος Τσίρκας

«...Η προσδοκία για ένα χωροταξικό σχεδιασμό, με καλύτερες προσβάσεις στα κεντρικά σημεία της πόλης, διανοίξεις δρόμων και μία πιο εύκολη-άνετη προσέγγιση της παραλίας, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια...» συνεχίζει ο δήμαρχος.         


Ο δήμος Μαραθώνα, είναι ένας ιστορικός δήμος με πολλά βέβαια προβλήματα. Η αποκάλυψη του οικισμού στο Μάτι με το χειρότερο τρόπο, μέσα από συντρίμμια και αποκαΐδια, ραγίζει τις καρδιές μας στο πέρασμά μας από το σημείο και μας θυμίζει τη βαρύτητα των γεγονότων, την ολιγωρία των αρχών, τα λάθη των στιγμών, που είχαν ως συνέπεια τραγικές, ανεπανόρθωτες καταστάσεις.