Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Στόχος η παιδεία!


Σε ένα ολοκαίνουργιο, πλήρως ανακαινισμένο κτίριο πρότυπης λειτουργίας, τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Νηπιαγωγεία Εκάλης, με μακρά ιστορία και παράδοση στο χώρο της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας, εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας των βορείων προαστίων, παρέχοντας στους μικρούς μαθητές, μια πλούσια σε ερεθίσματα προσχολική αγωγή.

Η ριζική ανακαίνιση – ανακατασκευή του 2011 ανέδειξε ένα άψογο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα: με οργανωμένους χώρους, εξοπλισμένους άρτια με σύγχρονο παιδαγωγικό και τεχνολογικό υλικό, με ελκυστικά, χαρούμενα χρώματα και ζεστή ατμόσφαιρα, που προσφέρει ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, ιδανικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
                                                                 

Η διεύρυνση των Αρσάκειων - Τοσίτσειων Σχολείων της Εκάλης, με την ίδρυση και λειτουργία του νηπιαγωγείου, καλύπτει τις απαιτήσεις της ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται πέραν της Κηφισιάς, της Ερυθραίας, του Διονύσου και της Εκάλης και φτάνει μέχρι το Καπανδρίτι, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Νέα Μάκρη, εκεί που μέχρι σήμερα οι ανάγκες ήταν αυξημένες.


Τα Αρσάκεια Σχολεία επιτελούν με υποδειγματικό τρόπο υψηλό λειτούργημα στην καλλιέργεια του πνεύματος των παιδιών, πιστά στις αρχές και τις αξίες της ελληνικής παιδείας, έχουν κατακτήσει καθοριστική θέση στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας και αποτελούν το σημαντικότερο σημείο αναφοράς στην ελληνική εκπαίδευση. Η εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία) –το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας– ιδρύθηκε το 1836 από φωτισμένους δασκάλους, λόγιους και αγωνιστές της Επανάστασης ως κοινωφελές σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.


Στα Αρσάκεια νηπιαγωγεία και στην προσχολική αγωγή, μια ευαίσθητη και εισαγωγική ηλικία στη μάθηση, οι μαθητές, έρχονται από μικροί, σε επαφή με την επικοινωνία, την καλλιτεχνική τους έκφραση, με σκοπό την αισθητική καλλιέργεια των ταλέντων και της κλίσης τους. Αφουγκράζονται τα μυστήρια της ζωής, εκπλήσσονται με τις ανακαλύψεις τους, μαθαίνουν με το σωστό τρόπο, ξεναγούνται στα διαφορετικά δωμάτια της σκέψης.
                                                                                    

Σε μια πευκόφυτη έκταση 200 στρεμμάτων, ένα περιβάλλον με αυθεντική, φυσική ομορφιά, το σχολικό συγκρότημα πρωτοπορεί, εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Από νωρίς τα παιδιά, από τις πιο μικρές ηλικίες, γνωρίζουν από κοντά καλλιτέχνες, επιστήμονες, ερευνητές, συνομιλούν μαζί τους και διευρύνουν τα πεδία της γνώσης τους. 
                                                                             
                                                                                
Σήμερα τα Αρσάκεια ‒ Τοσίτσεια Σχολεία αποτελούν τον μεγαλύτερο ελληνικό ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πραγματώνουν το όραμα του εμπνευστή και εκφραστή του σύγχρονου προσανατολισμού τους, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, για μια παιδεία ελληνική, που προσφέρει γνώσεις και χτίζει ήθος.
                                                                      

Λειτουργούν έξι σχολικά συγκροτήματα: στο Π. Ψυχικό, την Εκάλη, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, από το 1998 στα Τίρανα της Αλβανίας και από το 2009 στα Ιωάννινα. Παράλληλα, στη Στοά του Βιβλίου με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, η Εταιρεία συνεισφέρει από το 2007 στη Διά Βίου Μάθηση, με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στις αίθουσες Λόγου και Τέχνης, προβαίνοντας σε καίριες πολιτιστικές παρεμβάσεις στην ελληνική κοινωνία. 
                                                                                

Το νηπιαγωγείο στην Εκάλη, έκλεισε τις πόρτες του για το Καλοκαίρι, αποχαιρέτισε τους μικρούς μας φίλους, ανανεώνοντας το ραντεβού για το Σεπτέμβριο και με υπέροχες καλοκαιρινές ζωγραφιές, εύχεται σε όλους μας, γονείς και μαθητές, καλές και προσεκτικές διακοπές!
Ραντεβού το Σεπτέμβριο!

Επιμέλεια Ανδρονίκη Παντιώρα / North Pages