γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
Εν μέσο ενός ασφυκτικού καθημερινού προγράμματος και παρόλη την πίεση και τις δυσκολίες που δημιουργεί η καραντίνα, οι προγραμματισμένες εργασίες που τρέχουν για το Χαλάνδρι αυτή την εποχή, δεν μπορούν να παύσουν.
Συναντηθήκαμε με το Σίμο Ρούσσο, το δήμαρχο Χαλανδρίου και λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να διαπιστώσουμε και μέσα από τη συζήτηση μαζί του, ότι οι αλλαγές που διαδραματίζονται στο Χαλάνδρι τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μόνο ορατές, υπάρχουν πρόσωπα πίσω απ' αυτές.
Θα αναφέρουμε μερικές από αυτές. Μιλήσαμε για το μεγαλύτερο τεχνικό πλάνο έργων του 2020 που εκτελείται τώρα στο Χαλάνδρι και προσδιορίζεται από σημαντικά έργα υποδομής που λείπανε από την πόλη.
Το δημαρχείο, είναι ένα από αυτά, ένα έργο προϋπολογισμού 20εκ. ευρώ, το οποίο δημοπρατήθηκε και εκτελείται και δίνει λύση στο πρόβλημα στέγασης όλων των υπηρεσιών του δήμου καθώς επίσης εξοικονομεί ενοίκια 400.000ευρώ ετησίως για το δήμο.
«...Η κατασκευή του δημαρχείου στο Χαλάνδρι δημιουργεί ένα τοπόσημο, λύνει το θέμα του θεάτρου και το θέμα στέγασης των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου ένας τέτοιος χώρος, έλειπε από το Χαλάνδρι και βεβαίως συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του θέματος της στάθμευσης της πόλης, καθώς διαθέτει ένα τριώροφο πάρκινγκ 160 θέσεων. Αισθητικά το κτίριο είναι ένα αρχιτεκτόνημα, το οποίο θα αλλάξει την αγορά και το κέντρο της πόλης...», μας λέει ο Σίμος Ρούσσος.
Ξέρετε, η πολιτική και η άσκησή της, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες αυτών που υπηρετεί, δηλαδή των πολιτών της. Αυτός υποτίθεται και πάλι ότι είναι ο αρχέγονος ρόλος και λόγος ύπαρξης της πολιτικής, ασχέτως εάν έχουμε παρανοήσει ομαδικώς τελευταίως, βιώνοντας μια αλλοιωμένη και προσβλητικά αλλοτριωμένη συνθήκη της πολιτικής.
Το Χαλάνδρι ζει τα τελευταία χρόνια μια καλή περίοδο που λέμε, βιώνει μια προοδευτική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και έχοντας ως οδηγό του τον πολυπράγμων και πολυσχιδή δήμαρχο, με τη συγκεκριμένη ισχυρή και δομική προσωπικότητα, θα αποκτήσει σίγουρα πολυεπίπεδα οφέλη και πλεονεκτήματα. «Όλες μας οι προσπάθειες, κατατείνουν στο να στηρίξουμε το εμπορικό κέντρο, να στηρίξουμε την τοπική αγορά και την επιχειρηματικότητα», μας λέει ο δήμαρχος. Μετά λόγου γνώσης, οφείλω να ομολογήσω ότι τα έργα και οι πράξεις μιλούν από μόνες τους.
Ο Σίμος Ρούσος, φαίνεται ότι υπηρετεί την αρχή του να εργάζεται για τους δημότες του, θέτοντας σε εφαρμογή συμμετοχικές διαδικασίες των πολιτών που ζουν στο Χαλάνδρι και τους αφορούν άμεσα όποιες μεγάλες ή μικρές αλλαγές ή παρεμβάσεις. Η σημερινή διοίκηση έχει κερδίσει δυναμικά ποικίλες μάχες και διεκδικήσεις.
Ενδεικτικά, να αναφέρω δύο για την περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου, που βάλλεται περισσότερο. Από το κτήμα Δουνέζη, αυτή την πολυπαθή έκταση, το παλιό διατηρητέο οίκημα του οινοπνευματοποιείου, ένα σπάνιο εναπομείναν ενθύμιο βιομηχανικής κληρονομιάς, για το οποίο κατοχυρώθηκε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου 3 στρεμμάτων πολιτιστικών δράσεων.
Το «Πεύκο Πολίτη» ήταν και είναι μια μεγάλη πληγή της πόλης, υπό την έννοια ότι πρόκειται για μία έκταση 1.200 στρεμμάτων, παραμελημένη και παρατημένη επί δεκαετίες σε μια ζώνη αστικού ιστού, ανάμεσα από δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες τη λεωφόρο Μεσογείων και τη Δουκίσσης Πλακεντίας.
Ο δήμος Χαλανδρίου έχει ολοκληρώσει τη μελέτη πολεοδομικού σχεδιασμού και ανάπλασης της περιοχής από το 2017, την κατέθεσε προς έγκριση στην περιφέρεια Αττικής, με την τελευταία να προβάλλει διάφορες αιτιάσεις παράλογων και ανεφάρμοστων απαιτήσεων, για απαλλοτριώσεις εκατέρωθεν της Δουκίσσης Πλακεντίας άνω των 40 μέτρων, που πρακτικά σήμαιναν κατεδαφίσεις ήδη υπαρχόντων νέων κατοικιών και επιπλέον ένα ανυπέρβλητο κόστος άνω των 15 εκ. ευρώ.
«Είμαστε σε μια συνεννόηση ξανά από το 2020, με την πολιτική ηγεσία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, χαράκτηκε ένας οδικός χάρτης και αναμένουμε όλοι το αν η περιφέρεια θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στο δήμο», διευκρινίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο φάκελος και οι μελέτες επέστρεφαν από τις υπηρεσίες της πίσω στο υπουργείο Υποδομών και από εκεί ξανά πίσω στο δήμο, καταλήγοντας σε κάποιο συρτάρι γραφείου, θαψίματος της υπόθεσης.