Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Η τέχνη του λόγου και της επικοινωνίας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι πολύπλοκη και διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη των σχέσεων και των συνεργασιών μας. Μάλιστα η ανάπτυξη μιας ρητορικής και επιχειρηματολογίας διαμορφώνει και καθορίζει τις επιλογές και τις αποφάσεις μας.    

Ο τρόπος που επικοινωνούμε, η τέχνη της πειθούς, η έννοια του συμπαγούς ρητορικού επιχειρήματος, οι μεθοδολογικές τεχνικές, είναι μερικές από τις πτυχές που θα αναλυθούν και θα αναπτυχθούν το Σάββατο, 6 Μαρτίου, στη διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών που διοργανώνει η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήρι Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη συμβολή του δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

Ακολουθώντας το ακαταμάχητο πνεύμα του Αριστοτέλη, του μεγάλου αρχαιοελληνικού δάσκαλου και το αξεπέραστο αποτύπωμα που άφησε έκτοτε στις αρχές της διδασκαλίας, καθηγητές γλωσσολογίας, της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, φιλόλογοι, από το Καποδιαστριακό, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και διακριθέντα πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα εντρυφήσουν στην ιστορία της δημιουργική γραφή και στη μεθοδικότητα του λόγου και της σκέψης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας. 

Οι θέσεις παρακολούθησης της επιμορφωτικής ημερίδας, έχουν καλυφθεί και αναμένουμε με θέρμη, τα συμπεράσματα της συζήτησης, συμφωνώντας από κοινού διαχρονικά μέχρι σήμερα στο εξής: ότι ένας εκπαιδευτικός, διαπρέπει όταν εμπνέει. Όταν η μεγαλοπρέπεια του ρόλου του μεταλαμπαδεύεται σε γνώση, καθώς όπως φαίνεται, ολοένα και περισσότεροι δάσκαλοι εκλείπουν, χάνουν κάτι που μάλλον δεν είχαν ποτέ. Τη ζωηράδα και τη σπίθα, το νόημα της ύπαρξης, όπως αντικατοπτρύζεται μέσα από τη φιλοσοφία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. 

Τη διαδικτυακή συνάντηση συντονίζει η Ντέμη Σέργη, φιλόλογος MA London (UCL), ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: Σταυρούλα Κανελλοπούλου, πρόεδρος της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής Ελλάδος, ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογαλλικής  Σχολής Ουρσουλινών Γυμνάσιο - Λύκειο, Βασίλης Σπυρογιάννης.