γράφει ο Πέτρος Καστορίνης
Η γιορτή του Αγίου Πατρικίου ξεκίνησε στην Ιρλανδία αρχικά ως χριστιανική τιμώντας τον Άγιο για το ιεραποστολικό του έργο και την προσπάθειά του στην εξάπλωση του χριστιανισμού.Ο Άγιος Πατρίκιος είναι ο προστάτης και εθνικός απόστολος της Ιρλανδίας. Πιστεύεται ότι διαδίδει με επιτυχία τον χριστιανισμό σε όλη την Ιρλανδία - εξ ου και η χριστιανική γιορτή της ζωής και του ονόματός του. Υπήρχε πραγματικά Άγιος Πάτρικ; Σίγουρα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτόν που συνδυάζονται με την αλήθεια και τη συνδρομή του στη διάδοση του χριστιανισμού στην Ιρλανδία; Φυσικά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ''θαύμα'' που έκανε ο Άγιος: Nα εξαφανίσει τα φίδια από την Ιρλανδία! Ο μύθος διατηρείτε ως σήμερα ανεξάρτητα αν όλοι γνωρίζουν πως φίδια στην Ιρλανδία δεν υπήρξαν ποτέ!
Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος του μύθου για τον Άγιο Πατρικίο ήταν αρκετά σημαντικός για τους Ιρλανδούς και σήμερα δεν έχει απλά εξελιχθεί γιορτάζοντάς τον σε ένα πανηγύρι χαράς και κεφιού, αλλά είναι η κορύφωση της έκφρασης της κουλτούρας του τόπου. Μία έκφραση που μετέφεραν οι μετανάστες Ιρλανδοί σε ΗΠΑ και Αυστραλία όπου η γιορτή του Αγίου Πατρίκιου έχει την ίδια δυναμική χαράς. Η κουλτούρα, ο μύθος, η γιορτή, το ξενύχτι, η κατανάλωση αλκοόλ συνοδευόμενη με ροκ μουσική που αποδίδετε με κέλτικα μουσικά όργανα όπως ιρλανδέζικη γκάιντα, κέλτικη άρπα, βιολί, ακορντεόν... δημιούργησε μία σπάνια ''μανιέρα'' που υιοθετήθηκε για διάφορους λόγους σε όλο το κόσμο, ανεξάρτητα θρησκευτικής ταυτότητας. Κι έτσι ο Άγιος Πατρίκιος αποτελεί το επικεφαλής μέλος της παγκόσμιας αγιοσύνης, που σύνορα δεν έχει και ενώνει όλο τον κόσμο σε ολονύχτια πάρτι με δυνατές μουσικάρες!
Η 17η Μαρτίου μας βρίσκει ντυμένους στα πράσινα, φοράμε ένα τριφύλλι αφού σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος Πατρίκιος χρησιμοποίησε τα τρία φύλλα του για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα στις διδασκαλίες που είναι ο Πατέρας, ο Υιός και το Πνεύμα ως τρία θεϊκά πρόσωπα σε ένα θεϊκό ον. Η αλήθεια του θρύλου του Αγίου Πατρίκιου, ωστόσο, είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν υπάρχει άμεση καταγραφή ότι ο άγιος χρησιμοποίησε το τριφύλλι ως εργαλείο διδασκαλίας. Κανείς δεν νοιάζετε για αυτό, το ''κίνημα'' της χαράς και της διασκέδασης ήθελε χρώμα και σήμα και τα βρήκε και τα δύο σε ένα, πράσινο τριφύλλι...!
Κάθε χρόνο εδώ και αιώνες την 17η Μαρτίου οι Ιρλανδοί και όχι μόνο, με παράδειγμα τους Έλληνες που ''έμαθαν'' τον Πατρίκιο από το ''πρασίνισμα'' του μπαρ που πήγαιναν, σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα του. Η ιρλανδική γιορτή ορόσημο, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα και παντού ο κόσμος καταναλώνει άφθονο αλκοόλ και κυρίως ιρλανδικές μπύρες και ουίσκι. Σαν σήμερα ολόκληρη η Ιρλανδία θα βαφόταν πράσινη για τους εορτασμούς κατά τους οποίους χιλιάδες πολιτών θα συμμετείχαν στις εκατοντάδες εκδηλώσεις. Στο Δουβλίνο θα γινόταν για μια ακόμα χρονιά, η παγκοσμίως γνωστή παρέλαση, όπου η πομπή διασχίζει μια πορεία 3 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Parnell. Πλέον η γιορτή του Αγίου Πατρίκιου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο καθώς τείνει να αποσυνδεθεί από την καθολική εκκλησία και τους Ιρλανδούς και να γίνει μια συμβολική παγκόσμια γιορτή της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.
Πριν από ένα χρόνο στις 11 Μαρτίου, η Ιρλανδία είχε τον πρώτο θάνατο από την Covid-19. Με πληθυσμό 4,8 εκατομμυρίων, η Ιρλανδία καταγράφει σήμερα 225.000 κρούσματα και 4.500 θανάτους από τον κορονοϊό. Είναι μια από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες όπου κυριαρχεί η βρετανική παραλλαγή του ιού. Μετά την ελάφρυνση των περιορισμών, τον Δεκέμβριο και τους πολίτες εξαντλημένους από τον εγκλεισμό, η Ιρλανδία γνώρισε μια ραγδαία αύξηση του ιού. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση θέσπισε ένα σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο εφαρμόζετε στην Αυστραλία από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των επισκέψεων στα σπίτια, το κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής και ένα όριο 5 χιλιομέτρων στις μετακινήσεις. Τα σχολεία φυσικά και σε αυτά τα μέτρα είναι ανοικτά και οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές!
''...Καθ' 'όλη τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, η προσέγγιση της εκκλησίας στηρίζεται σταθερά στην προστασία της υγείας και της ζωής και στην προώθηση του κοινού καλού...'', αναφέρουν οι επίσκοποι της Καθολικής εκκλησίας και συνεχίζουν: ''...Αναγνωρίζουμε ότι απαιτούνται ισχυροί περιορισμοί για την υγεία όλων μας...''
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν άδειοι σήμερα, όπου με την παραδοσιακή παρέλαση του Αγίου Πατρικίου ήταν συνήθως γεμάτοι με χαρούμενους ανθρώπους, χρώμα και ατμόσφαιρα φεστιβάλ. Οι παμπ ήταν κλειστές, μαζί με τα καταστήματα. Λίγοι άνθρωποι βρισκόταν έξω στο Δουβλίνο κι αν τους ρωτήσεις θα διαπιστώσεις γιατί η Ιρλανδία είναι ο τόπος των μύθων: ''... O Άγιος Πατρίκιος είχε διώξει τα φίδια από τον τόπο μας και αν ήταν σήμερα εδώ θα είχε ισοπεδώσει την καμπύλη της μετάδοσης του ιού...'' απαντούν χαμογελώντας!
Και θα περιμένουν ένα χρόνο ακόμα να ξεφαντώσουν για χάρη του!