Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Το ισοζύγιο της αναποτελεσματικότητας!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο εκφραστής του λόγου και της ιδέας στέκεται με απόλυτο τρόπο, όταν θέτει ευλόγως τη δράση του υπό αμφισβήτηση και υπό κριτική, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος περνά άφοβα και με γενναιότητα από τη διαδικασία της αυτοκριτικής, με στόχο την εξέλιξή του προς το ιδανικό.   

Ο λόγος για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση όλων των γεγονότων αυτή την ιδιαίτερη χρονιά της πανδημίας, κατά την οποία παρατηρείται κατά τόπους, στα μέσα, αποσπασματική ενημέρωση, με τρόπο που κατατείνει στην επικοινωνιακή τακτική. Υιοθετούμε δε τον όρο "τρόπο" αντί του όρου "μέθοδος", που θεωρείται απόλυτα κατευθυνόμενος.

Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου τρόπου, οδηγεί με συνέπεια, στην αναίρεση κάθε κανόνα δεοντολογίας, κάθε κανόνα συντάγματος και όρκου ανθρωπιάς, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, που ''απολαμβάνει'' την ανατολή τεταρτοκοσμικής χώρας. Η επόμενη μέρα που ξημερώνει στην χώρα μας διαμορφώνει την κοινωνία με αισθητές εποπτείες, με έντονη πλέον την αμφισβήτηση συνολικά.

Μην βιαστείτε να ορίσετε το όνομα του ''πρωταγωνιστή''. Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συγκεντρώνουν ισάξια τα βλέμματα σκεπτικισμού, για τον τρόπο που στέκονται ο καθένας ξεχωριστά από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν. 

Μεταφέρουν το βάρος της αναποτελεσματικότητας, στη διαχείριση όποιου προβλήματος και όποιου ζητήματος όφειλαν να λύνουν, στους πολίτες! Κορονοϊός, φωτιές, φυσικές καταστροφές, υγεία, εκπαίδευση, οικονομία, δικαιοσύνη, αθλητισμός... Σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν ανοιχτές πληγές στις οποίες και τα δύο μεγάλα πολιτικά πρόσωπα της χώραςμεταθέτουν άμεσα ή έμμεσα ο ένας στον άλλο την ευθύνη και τον τελικό προβληματισμό στους πολίτες. 

Μεταξύ τους βρίσκουν στο ισοζύγιο της ελλειπούς αποδοτικότητας, την ισορροπία: Βία στη βία, καταγγελία στην καταγγελία, καταγγελία και εξεταστική, δημοσκόπηση ανοδική και δημοσκόπηση κατευθυνόμενη και καταλήγουν ''ισόπαλοι'' στην κοινή τους μικρότητα. Στο δια ταύτα, στην ''έξοδο'', στο ''ταμείο'' χαμένοι, όλοι οι πολίτες! Οι πολίτες οι οποίοι υπόκεινται τις συνέπειες των εκατέρωθεν κάθε φορά  βολών της αναποτελεσματικότητας!