Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

200 χρόνια ελληνικού κράτους!


"Για εμάς η Ελλάδα είναι αυτές οι στεριές οι καμένες στον ήλιο και αυτά τα γαλάζια πέλαγα με τους αφρούς των κυμάτων....είναι οι πρόγονοί μας που είχανε στο νου τους τον αγώνα για τη λευτεριά..."έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης, υμνώντας την καταγάλανη και ηλιόλουστη χώρα, τη χώρα της ασύγκριτης ομορφιάς.

Τιμώντας την εθνική μας επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, το γυμνάσιο και το λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλίνων, γιορτάζει το γεγονός με μια σειρά διαδικτυακών δράσεων, υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". 

Μεταξύ αυτών η ομιλία της κ. Χριστίνας Κουλούρη, καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, απόφοιτη η ίδια της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, με θέμα "Φιλελληνικές εικόνες από την ελληνική επανάσταση", ενώ την Τετάρτη, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα ακολουθήσει αφιέρωμα στις Σημαίες και τα Λάβαρα της ελληνικής επανάστασης. 

Ακολουθώντας τη γραμμή του χρόνου από τις μάχες του '21 και τους αγώνες για την απελευθέρωση, μέσα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ποίηση, οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, συμμετείχαν κάνοντας χρήση της δραματοποίησης και της ελεύθερης έκφρασης, στην παρουσίαση των εργασιών τους, δουλεύοντας πάνω στο πρόγραμμα "Artful Thinking".

Πραγματικά η ελπίδα και το φως έρχεται μέσα από τις νέες γενιές, που παίρνουν τη σκυτάλη με αρετή και τόλμη για την ελευθερία του πνεύματος που ισοδυναμεί απερίφραστα με την ελευθερία της ψυχής, γι' αυτό και η σωτηρία των γενεών, κρύβεται στην καρδιά της εκπαίδευσης και της παιδείας. Στη μάθηση και στη μετάδοση αρχών και αξιών. Οι αγώνες του '21 ταυτοποιούνται με τους αγώνες του σήμερα στον πυρήνα του νοήματός τους και μας υπενθυμίζουν ότι χωρίς αυτές τις αρχές και αξίες, ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, μπερδεύεται και σκοντάφτει στο συγχρονισμό του βηματισμού του.