Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Μια διαδρομή περιπάτου!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Στην ανάδειξη της οικιστικής ταυτότητας του Νέου Ψυχικού και την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του, με την ανάπλαση δρόμων, πάρκων και πλατειών, θα προσβλέπει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με σκοπό να αρχίσει να εκτελείται το έργο από το 2013.

«Στόχος είναι η ενοποίηση της φυσιογνωμίας και των τριών προαστείων και των τριών κοινοτήτων του δήμου, της Φιλοθέης, του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού, διατηρώντας κατά προέκταση το καθένα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του», τονίζει ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, με τον οποίο συμφωνήσαμε μαζί, να περπατήσουμε τη βόλτα της ανάπλασης του Νέου Ψυχικού, χαρτογραφήσαμε τη διαδρομή, αποτυπώσαμε τα σημεία, τους δρόμους και τις πλατείες που θα πεζοδρομηθούν και θα ανακατασκευαστούν αντίστοιχα. Μαζί μας και η αρχιτέκτονας του δήμου Δήμητρα Σταύρου, που υπογράφει τη μελέτη του διαγωνισμού.  
                                                          
Κωστή Παλαμά, Νέο Ψυχικό
Ανεβήκαμε την Κωστή Παλαμά χαμηλά από τη λεωφόρο Κηφισίας, περάσαμε το πάρκο Γρηγορίου Λαμπράκη και την πλατεία Ελευθερίας, κατευθυνθήκαμε δεξιά στη Σπετσών και Σοφούλη στο μικρό πάρκο της περιοχής και από τη Θεμιστοκλέους, δρασκελίσαμε την κεντρική αρτηρία του Νέου Ψυχικού, την 25η Μαρτίου, περάσαμε απέναντι από τη Ρήγα Φερραίου, οδηγηθήκαμε μέσα από το υπέροχο πάρκο Ηρώων, στο κτίριο Βαλιάδη και το Αθλητικό Κέντρο και καταλήξαμε πάνω στη λεωφόρο Μεσογείων
                                                                              

«Το Νέο Ψυχικό είναι μια ιδιαίτερη περιοχή», μας λέει ο δήμαρχος. «Είναι αμιγούς κατοικίας, όπου ο Θάνος Βεζυριάνης, επί της θητείας του, με τις πεζοδρομήσεις και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που παρέδωσε, με τους κυβόλιθους πρασίνου, προσέδωσε οικιστικό ύφος στην περιοχή. Εγώ θα ήθελα να πάρω στοιχεία από τη Φιλοθέη και το Ψυχικό και να προσδώσω περισσότερο οικιστικό χαρακτήρα στο Νέο Ψυχικό, δημιουργώντας μία διαδρομή περιπάτου όπου θα ξεκινάει από τη Φιλοθέη και περνώντας απέναντι, θα διασχίζει το Νέο Ψυχικό από την Κωστή Παλαμά και θα φτάνει μέχρι τη λεωφόρο Μεσογείων», διευκρινίζει ο Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος είχε δεσμευτεί και επίσημα στις προεκλογικές ομιλίες του ότι επιθυμεί να δώσει ειδικό βάρος στο Νέο Ψυχικό.
                                                                                     

Η ανάπλαση της διαδρομής περιπάτου στο Νέο Ψυχικό θα επιτευχθεί με την ανάπλαση των πάρκων και των παιδικών χαρών, που βρίσκονται στη διαδρομή, με φυσικά υλικά, στο ίδιο ύφος με τη γενικότερη ανάπλαση των πάρκων και των παιδικών χαρών που έχει γίνει στη Φιλοθέη και το Ψυχικό τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να απολαμβάνουν μια όμορφη διαδρομή περιπάτου που συνδέει μεταξύ τους, τις κοινότητες. 
                                                                                      
Η πλατεία Ελευθερίας θα διαφοροποιηθεί αισθητά,
με λιγότερο τσιμέντο και φυσικά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον
Το Νέο Ψυχικό έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας και το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι έχει γειτονιές. Οι γειτονιές του Νέου Ψυχικού, οι παρέες του και το δέσιμο των κατοίκων του, κάνουν το Νέο Ψυχικό διαφορετικό. Οι δημότες του το γνωρίζουν, το απολαμβάνουν, το χαίρονται, το διασκεδάζουν, το αναζητούν. Στις πλατείες, στα σημεία συνάντησής τους, στα μέρη κοινωνικής συνεύρεσής τους.
                                                                                  
Ρήγα Φεραίου, Νέο Ψυχικό
                                                                                    

Το Νέο Ψυχικό παρόλο το ότι είναι θεμιτή η εμπορική του δραστηριότητα και η έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει, έχει σχεδιαστεί με πολλούς δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους του να περπατάνε.
                                                                                   
Μαζί μας η αρχιτέκτονας Δήμητρα Σταύρου,
που υπογράφει τη μελέτη ανάπλασης 
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έχει εγκριθεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο, με ποσό 190.000 ευρώ, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις, έτσι ώστε να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση για τα έργα που θα αρχίσουν να εκτελούνται από το 2023, σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις προβλέψεις του δήμου. 
                                                                         
Λεωφόρος Μεσογείων
Τελευταίος σταθμός, η λεωφόρος Μεσογείων, στο ύψος της Ρήγα Φεραίου, όπου και στο σημείο αυτό θα γίνουν παρεμβάσεις. Το Νέο Ψυχικό διατηρεί μια καλή ισορροπία μεταξύ της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας, με την οικιστική. Το Νέο Ψυχικό διαπερνάται από την αύρα της εντοπιότητας, σφίγγει γερά στη γροθιά του, το πρωταρχικό του ενδιαφέρον του για την ποιότητα ζωής των δημοτών του και συμβάλλει τα μέγιστα, στη χαρά της εναλλαγής των γενεών.