Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Το μυστικό στα κάρβουνα!


Λένε ότι το ψήσιμο θέλει τέχνη. Εμείς λέμε ότι θέλει και γνώση. Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μια πανάρχαια διαδικασία. Είναι ο πρώτος τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο. 

Το κάρβουνο είναι ένα φυσικό υλικό. Προέρχεται από ξύλο. Είναι καύσιμη ύλη. Αρχικά, λόγω ότι είναι το στοιχείο εκείνο που έρχεται σε επαφή με την τροφή μας, είναι σημαντικό, πρωταρχικό θα λέγαμε, να διαλέγουμε κάρβουνα καθαρά, πιστοποιημένα από τους αντίστοιχους οργανισμούς, με αναγραφόμενη τη χώρα προέλευσης, καθώς η επικινδυνότητα στο κάρβουνο, βρίσκεται όταν δεν είναι καθαρό, αλλά και στον τρόπο ψησίματος. Το κάρβουνο είναι ένα παρεξηγημένο προϊόν. Τέλος η εποχή που παίρναμε ένα μαύρο, λερωμένο, σακί με κάρβουνα και ότι έλαχε και το θεωρούσαμε φυσιολογικό.  Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα, ένα τα ζητήματα από την αρχή. 

Συναντηθήκαμε με τον Απόστολο Γεωργίου (Φώτο πάνω) από την εταιρεία "Emberor BBQ Products", η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου κάρβουνου και λοιπών προϊόντων για BBQ, από το 2001, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα ζητήματα του κάρβουνου, που πολλοί εξ υμών δεν γνωρίζουμε. Το κάρβουνο της "Emberor", προέρχεται από την Κούβα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες που εξάγουν κάρβουνο στον κόσμο, με τα καλύτερα ποιοτικώς ξύλα, από μεσαίου μεγέθους θάμνους, που καλλιεργούνται γι' αυτό το σκοπό. 

Ως εισαγωγική εταιρεία, η "Emberor" έχει το πλεονέκτημα της σταθερά υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές, σε συσκευασίες κατάλληλες τόσο για επαγγελματίες όσο και για ιδιώτες. Ταυτόχρονα, τα κάρβουνα "Emberor" έχουν λάβει πιστοποίηση από ευρωπαϊκούς φορείς και είναι κατασκευασμένα με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, διότι στις μέρες μας, τα κάρβουνα προέρχονται από συγκεκριμένου τύπου δέντρα, θάμνους. "...Υπάρχουν ξύλα για παράδειγμα, που δεν επιτρέπεται να γίνουν κάρβουνα. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντική η πιστοποίηση...", διευκρινίζει ο Απόστολος.   

Στις μέρες μας, όταν αγοράζουμε κάρβουνα, πρέπει να δίνουμε βάση και στο περιτύλιγμα. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι σε μια αξιοπρεπή συσκευασία" και η αλήθεια είναι ότι έχουμε μείνει κάπως στο γεγονός του να αγοράζουμε κάρβουνα, χωρίς να δίνουμε πολλή μεγάλη σημασία σε λεπτομέρειες. Αυτό έχει αλλάξει πια, καθώς είναι πλέον επικίνδυνο να μην είναι ενήμερος ο καταναλωτής για τη σοβαρότητα της εταιρείας που τα εισάγει. 

Μία σοβαρή εταιρεία θα πρέπει να αναγράφει πάνω στη συσκευασία την επωνυμία της, θα πρέπει να φέρουν πιστοποίηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι είναι ελεγμένα από χημεία της Ευρώπης και οι ρύποι που βγάζει δεν βλάπτουν τον καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται τα κιλά, σύμφωνα με τις οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου και τα στοιχεία επικοινωνίας του εμπόρου ή του διανομέα.

Τέλος τα κάρβουνα ως καύσιμη ύλη, έχουν διοξείδιο του άνθρακα, γι' αυτό και πρέπει να ανάβουν σε ανοιχτούς χώρους ή σε χώρους με τον κατάλληλο εξαερισμό. "...Αφήνουμε τα κάρβουνα 20 - 40λ. να ανάψουν και επουδενί δεν βάζουμε φαγητό  πάνω σε κάρβουνα που δεν έχουν ανάψει καλά και είναι ακόμα μαύρα. Τα κάρβουνα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αναπνέει, έχει υγρασία, φέρνει υγρασία. Όταν τα κάρβουνα κοκκινίσουν και ασπρίσουν, όταν σταχτώσουν δηλαδή, τότε βάζουμε πάνω το φαγητό να ψηθεί...", τονίζει ο Απόστολος Γεωργίου.

Εμείς, τις δώσαμε τις πληροφορίες, για ένα ασφαλές και σωστό, υγιεινό ψήσιμο. Εσείς, μένει να προσθέσετε όλη σας τη μαεστρία και να απολαύσετε τις υπέροχες νοστιμιές. 

Καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία!