γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
Στην εικόνα πάνω, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, με τον πρόεδρο της Ανθοκομικής, Χρήστο Λαχανά, σε ένα περιβάλλον πράσινο, σε έναν από τους έντεκα Κήπους Ευεξίας, που έχουν σχεδιάσει έντεκα αρχιτέκτονες τοπίου, με στόχο και σκοπό τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα προσφέρει ομορφιά, αρμονία, συγκέντρωση και γαλήνη. Κήποι Μεσογειακοί, κήποι με εξωτικό χαρακτήρα, κήποι που διεγείρουν τις αισθήσεις με διαφορετικό τρόπο, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες της Ανθοκομικής, καθώς επίσης και μια μεγάλη ποικιλία φυτών.
Η σημασία του τοπίου, και η αρχιτεκτονική περιβάλλοντος διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο σήμερα στη ζωή μας. Η αξία δε του πρασίνου και της φύσης, είναι τεράστια. Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι το πράσινο κάνει πολύ καλό στον άνθρωπο γενικότερα, στην σωματική, την πνευματική και ψυχική του υγεία. «...Το να έχεις έναν κήπο, να βγεις να περπατήσεις, να ασχοληθείς με την κηπουρική, γυμνάζεις το σώμα σου, ξυπνούν οι αισθήσεις σου, είναι κάτι που σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί», μας λέει η Ελίνα Κατσίκα, Γεωπόνος, Αρχιτέκτονας Τοπίου που εργάζεται και προσφέρει τις υπηρεσίες και τις γνώσεις της, για την Ανθοκομική. Εργατική, με μια αέναη δυναμική που περνάει εμφανώς απαρατήρητη, ξεγλιστράει από κάθε αφορμή να φανεί, προσφέροντας αδιάκοπα τις υπηρεσίες της, που διακατέχονται από την αγάπη της για τη φύση. Τη συναντήσαμε στη συνέντευξη τύπου, λίγο μετά την περιήγηση στους κήπους της Ανθοκομικής.
«Η ευεξία είναι μια έννοια πολύ γενική και ο καθένας μας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ο δρόμος για την κατάκτηση της ευεξίας είναι διαφορετικός. Εδώ, στην Ανθοκομική Έκθεση, προσφέρουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες, να δούνε διαφορετικούς κήπους, με διαφορετικό σκεπτικό. Επίσης η τάση αυτό το διάστημα που διανύουμε στο σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική κήπων, ακολουθεί την κλιματική αλλαγή, όπως είναι φυσικό και λογικό. Είναι αφύσικο να θέλουμε κήπους με γκαζόν όλο το χρόνο και να καταναλώνουμε νερό συνεχώς για το πότισμά του ή την περιποίησή του. Επιπλέον είναι όμορφο να ανακαλύπτουμε τους κύκλους που κάνει η φύση, όπου τα φυτά το Χειμώνα χάνουν τα φύλλα τους, αλλάζουν μορφή, για να ξαναζωντανέψουν την Άνοιξη», προσθέτει η Ελίνα Κατσίκα.
Ειδικά διαμορφωμένοι κήποι, δίνουν το στίγμα κάθε κουλτούρας και εθνικότητας, με δέντρα και φυτά που αντιπροσωπεύουν το κλίμα και το περιβάλλον κάθε χώρας. «Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, στηρίζει επί σειρά ετών τον πρωτογενή τομέα και τους Έλληνες Παραγωγούς, που εκθέτουν για άλλη μια χρονιά, τα χιλιάδες προϊόντα ανθοκομίας και κηπευτικής», τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, ενώ φέτος, όπως και πέρυσι, συμπλέει με τις προσταγές της Κλιματικής Αλλαγής και μας καλεί «Να κάνουμε τη φύση σπίτι μας», με εξειδικευμένους γεωπόνους, οι οποίοι θα μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, για το πώς θα φτιάξουμε τον κήπο μας ή το μπαλκόνι μας.
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, σηματοδοτεί και επίσημα την περίοδο της Άνοιξης, στο πλούσιο περιβάλλον του βόρειου τομέα της Αττικής, τα λουλούδια ανθίζουν, μας πλημμυρίζουν με έντονα χρώματα, σε μια πανδαισία των αισθήσεων. Με ειδικές αναφορές και προτροπές για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, με ιδιαίτερη χαρά, καλωσόρισε την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής της πόλης του, διαχρονικά από το 1896, που ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης και μας γεμίζει ταυτόχρονα συναισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.
Το Άλσος Κηφισιάς, είναι παραδοσιακά μια όαση δροσιάς για την πόλη. Αυτή η περίοδος μάλιστα είναι ιδανική για να απολαύσετε τους περιπάτους σας και τα ψώνια σας στην Έκθεση. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της έκθεσης για Σχολεία φέτος, έχει τίτλο «Αλλάζω Αλλά Ζω» και αντικείμενο, την Κλιματική Αλλαγή. Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι 10.00 – 22.00. Η είσοδος είναι δωρεάν τις καθημερινές από το πρωί έως τις 16:00, ενώ το εισιτήριο είναι 1,5 ευρώ μετά τις 16.00 και τα Σαββατοκύριακα.