Κυριακή 15 Μαΐου 2022

100 χρόνια μνήμης!


Οι εικόνες της Σμύρνης ταξίδεψαν στο χρόνο, στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, με κεντρικό ομιλητή τον Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, Ιστορικό, Ερευνητή και τη συμμετοχή των μαθητών της Σχολής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και ο Πάτερ Ιωαννίκιος, από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού.                      

Στην ομιλία του ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου (Φωτό επάνω με την Αντιπεριφερειάρχη Λουκία Κεφαλογιάννη και το Γενικό Διευθυντή της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, Βασίλειο Σπυρογιάννη), αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Σμύρνης, για το πως γεννήθηκε αυτή η μεγάλη Μητρόπολη, τοποθετώντας την στο χώρο και στο χρόνο και τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεωγραφικό της στίγμα, το οποίο διετέλεσε τα μέγιστα στην τεράστια εμπορική και πολιτισμική της ανάπτυξη. Οι μαθητές του Λυκείου, μίλησαν για την αρχιτεκτονική της Σμύρνης, την οικονομία, το εμπόριο και τα επαγγέλματα που προήχθησαν. 

Οι μαθητές Γυμνασίου, επικεντρώθηκαν στην πνευματική παραγωγή της Σμύρνης, αλλά και στη Σμύρνη της διασκέδασης και του χορού, ενώ Σμυρνέϊκα τραγούδια και μουσικές πλημμύρισαν το θέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, από τους μαθητές της χορωδίας Γυμνασίου  - Λυκείου και του ωδείου Ουρσουλινών - Δελασάλ.                                                                         


Στην φωτογραφία πάνω η εικονιζόμενη, Μαρία Ορφανού, φιλόλογος από το σχολείο, φορά τη στολή από τα Αλάτσατα της Σμύρνης, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φορεσιάς της Σμύρνης, που παραχώρησε το Λύκειο Ελληνίδων και η εκπρόσωπός του που παρέστη στην εκδήλωση, Μαρία Νασοπούλου.