Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πολυσήμαντη εικαστική έκφραση!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η τέλεση ενός εικαστικού ομαδικού δρωμένου προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και αποτελεί μία από τις πολλαπλές εκφάνσεις της τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Αποδεχόμενοι την πάγια ανάγκη ατόμων και συλλογικών ομάδων για την πολυεπίπεδη διαμόρφωση των εικαστικών τεχνών ανατρέχουμε στην προσπάθεια όλων των ετερόκλητων κοινοτήτων και εμφανίζοντας με τον υποκειμενικό χαρακτήρά μας την... αντικειμενική άποψη του μέσου που ''υπηρετούμε'', παρουσιάζουμε σήμερα μία ξεχωριστή δράση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ''Marathon Art Festival''. Δράση στην κυριολεξία πρωτότυπη που την υπογράφουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Ζωγράφοι, επαγγελματίες, ''καλοτεχνίτες'', απόφοιτοι σχολής ή αυτοδίδακτοι.


Η δράση, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά φέτος εξελίχθηκε την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 20-22 Μαΐου, στους αρχαίους χώρους στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης και στο Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, στη Βραυρώνα. Εκεί οι δημιουργοί  στοχάστηκαν και ζωγράφισαν διά ζώσης με ''σύμμαχο'' την ηρεμία και την ενέργεια που προσφέρει ένας αρχαιολογικός χώρος. Τα δημιουργήματα-έργα θα εκτεθούν στο Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Μαραθώνα από το Σάββατο 4 Ιουνίου.
            

Ο τίτλος της δράσης, ''Στοχασμός στην προσφορά της Ιστορίας'' επιβεβαιώνει μέχρι ακέραιου τους σκοπούς του σωματείου στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης και στο Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, από την στιγμή που η πολυδιάστατη προσφορά στο παρόν και στο μέλλον αφήνουν τα ζωγραφικά έργα να αποτελούν μία ιστορική πραγματικότητα. Ένα δείγμα πως πολιτιστικοί σύλλογοι μετατρέπονται σε χώρους έκφρασης και διαχείρισης της τοπικής συλλογικής ταυτότητας, η οποία εκφράζεται αβίαστα αναμορφωμένη, κανονικοποιώντας μάλιστα τις μεταλλάξεις που η ίδια συνθέτει. Προκειμένου μάλιστα να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους οι τοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί αποκτούν κορυφαία θέση στη σύνθετη ιεραρχία των φορέων διαχείρισης της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η δράση πραγματοποιείται από το ''Marathon Art Festival'' στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18η Μαΐου) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕΦ.Α.ΑΝ.ΑΤ.). που στην αρμοδιότητας της είναι το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης και το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας. Δύο σπουδαίας ιστορικής αξίας χώροι που διατηρούνται σε απίστευτα όμορφη κατάσταση και οι ειδικοί με σεβασμό έχουν αναδείξει κάθε γωνιά τους.

Ορμώμενοι από τα παραπάνω, οφείλουμε να επισημάνουμε την ευρηματικότητα των διοργανωτών, οι οποίοι λαμβάνοντας υπόψη τους την απήχηση των αναζητήσεών τους, προτείνουν μία καινοτόμο δράση. Η παρουσία-συμμετοχή των δημιουργών που εδραιώνει με την έκφρασή τους, πολιτιστικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς αναθεωρώντας την παραδοσιακή και επαναλαμβανόμενη μορφή εκδήλωσης. Θα ήταν παράλειψη αν δεν τοποθετούσαμε στον συγκεκριμένο ''καμβά'' τον ψυχικό ''σκηνοθέτη'' της δράσης και επικεφαλής του ''Marathon Art Festival'', Μάριο Αρμάο.