Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Η Ευρώπη σε ένα σχολείο!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Πολίτες της Ελλάδας, αυριανοί πολίτες της Ευρώπης, αυριανοί πολίτες του κόσμου, οι σημερινοί μαθητές, το μέλλον του τόπου μας. Η ευθύνη τεράστια στα χέρια των γηραιότερων, για το τι σπόρο θα φυτέψουμε και τι είδους σκέψη θα καλλιεργήσουμε. 

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, κήρυξε χθες την έναρξη των εργασιών του 2ου Προγράμματος Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, το 2021, με στόχο την αναβάθμιση της γνώσης των μαθητών σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους ευρωπαίους πολίτες.                                                             

Στόχος του, να ενθαρρύνει τους νέους να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να εμβαθύνουν στο έργο των μελών του κοινοβουλίου και να αντιληφθούν πως θα συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημόσιου βίου και στη μετάδοση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ε.Ε. Το εν λόγω πρόγραμμα, υλοποιείται με την έγκριση του υπ. Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, Α', Β' Λυκείου.                                                                     

«Θα ήθελα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, να κρατήσετε τη δύναμη της γνώσης, της άποψης, με αυτοσεβασμό και σεμνότητα, αλλά και την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαφορετική από τη δική σας επιχειρηματολογία, γιατί κάπως έτσι δημιουργείται η σύνθεση στη ζωή, ο πολιτισμός. Έτσι προχωρά και εξελίσσεται ο κόσμος», τόνισε μεταξύ άλλων στα παιδιά, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Βασίλης Σπυρογιάννης. 
                                                 

Οι μαθητές προετοιμάζονται όχι απλά για μια ανταλλαγή ιδεών, απόψεων ή αντιπαραθέσεων, αλλά για μια ζωντανή διαδικασία που αποτελεί τη γιορτή της δημοκρατίας και τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η αναβάθμιση των γνώσεων σχετικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, έχει σκοπό οι μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες, να εμβαθύνουν μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής επιχειρημάτων σε ασκήσεις πολιτικής δημοκρατίας.
                                                                                     
Μαθητές από τα εκπαιδευτήρια "Saint - Paul Delasalle" Πειραιά
«Ο διάλογος, η επικοινωνία, η διερεύνηση, η διαμόρφωση προτάσεων, η συνεργασία σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκπαίδευση στη νέα εποχή, η ψηφιακή εποχή, η τεχνητή νοημοσύνη, συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικής παιδείας και είναι γνωστό πως η προώθηση της εκπαίδευσης δίνει στην ειρήνη την ευκαιρία να είναι διαρκής ειρήνη», σημείωσε επιπλέον ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, Βασίλης Σπυρογιάννης. 
                                                                                   

Αξιότιμοι καλεσμένοι, αληθινοί εκφραστές ενός καθαρού και ισχυρού μηνύματος για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και τις βελτιώσεις που αυτή επιδέχεται, γνήσιοι φορείς των θεμελιωδών αρχών του ελευθέρου λόγου, παρεβρέθησαν στη χθεσινή εκδήλωση. Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στη νέα γενιά, ως το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας, το οποίο αποτελεί παράγοντα της αλλαγής που χρειάζεται να επέλθει και «αποτελεί τον απαραίτητο λίθο, η νέα γενιά, για την οικοδόμηση ειρηνικών χρόνων, δημοκρατικών κοινωνιών», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γαλάνης. 
                                                                                 
Ο βουλευτής Βορείου Τομέα Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο οποίος ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν επιτυχημένες συνεργασίες και εργασίες, ώστε να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και ότι είναι η γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη. Τα ενθάρρυνε επίσης να λειτουργούν και να ακολουθούν την καρδιά και τις αρχές τους, γιατί όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής, μόνο έτσι θα προκύψουν οι ανατροπές στην Ευρώπη. 
                                                                         

«Πιστεύω βαθιά στη Ευρώπη, στις αρχές της, στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες, στην ανοιχτή οικονομία, στην προστατευμένη κοινωνία, στην ασφάλεια και στην αξιοπρέπεια των πολιτών, αλλά πιστεύω και στους ανθρώπους της, σε εκείνους που τη σκέφτηκαν και τη δημιούργησαν, σε εκείνους που μοχθούν και προσπαθούν να την κρατήσουν όρθια σήμερα, αλλά και σε εσάς που θα πρέπει να την ενισχύσετε, να την οικοδομήσετε ακόμα καλύτερα, με μεγαλύτερη φιλοδοξία και καλύτερη εγγύτητα με τους πολίτες. Η δημοκρατία είναι ένα διαρκές ζητούμενο και έχουμε ευθύνη για αυτόν τον θεσμό της Ευρώπης, να τον κάνουμε όλο και καλύτερο. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται γκρέμισμα όπως επιθυμούν οι λαϊκιστές και οι δημοκόποι κάθε λογικής, χρειάζεται όμως επισκευή», ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Στην εικόνα επάνω με τον Βασίλειο Σπυρογιάννη και το Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή Ν.Δ και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον συνεχή αγώνα που χρειάζεται η Ευρώπη, ενάντια στις δυνάμεις του ψεύδους, της δημαγωγίας, των ακροτήτων και του ανορθολογισμού. 
                                                                                  

Ο βουλευτής Βορείου Τομέα Γεώργιος Κατρούγκαλος, αξιόλογος στο έργο του και στην προσωπικότητά του, έθεσε στον δημόσιο προβληματισμό κυρίως των μαθητών, την αστάθεια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το γεγονός ότι «η νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι αυτή τη στιγμή προβληματική, κάτι που δεν διαφεύγει της προσοχής, ούτε της ευρωπαϊκής επιτροπής, ούτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρίσκεται εις γνώση αυτών που διαχειρίζονται το μέλλον και το παρόν της Ευρώπης. Εξαρχής υπήρχε στην ευρωπαϊκή ένωση ένα διπλό έλλειμμα, ένα δημοκρατικό και ένα κοινωνικό έλλειμμα, που στη δική σας γενιά ανήκει ο ρόλος να το διαχειριστείτε και να το ξεπεράσετε. Δεν είναι απλώς θέμα δημοσίων σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
                                                                                     

Κλείνοντας την αναφορά μας στην περιγραφή μιας ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής δράσης που αφορά στην γνωριμία και εξοικείωση των μαθητών με τις διαδικασίες του  Ευρωκοινοβουλίου, ο Χάρης Κούντουρος, (Φωτό επάνω), υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο στον πρόλογό του για μια σημαντική άσκηση δημοκρατίας, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της 2ης Προσομοίωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όσοι συμμετείχαν. 
                                                                                  

Εξήρε δε το προσόν του συμβιβασμού, καθώς όπως ξεχώρισε, ο συμβιβασμός αποτελεί για το σώμα του Κοινοβουλίου, βασική λειτουργική αρχή και μέσο για την επίτευξη των απαραίτητων πλειοψηφιών. «Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις συζητήσεις που θα κάνετε κατά τις εργασίες του Κοινοβουλίου σας, θα εξάγετε συμπεράσματα αξιόλογα και καινοτόμα. Ευελπιστώ ακόμα πως οι συζητήσεις σας, θα διεξαχθούν σε ένα πνεύμα συμβιβασμού και αλληλοκατανόησης. Ο συμβιβασμός και η σύγκλιση, δεν πρέπει να συγχέονται με την ταύτιση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή», διευκρίνισε, συνοψίζοντας για τους μαθητές, ο Χάρης Κούντουρος.
                                                                                   

Οι τρόποι εκμάθησης και οι εκπαιδευτικές διαδικασίες ποικίλουν. Είναι σημαντικό θα λέγαμε, να συμφωνούσαμε, ότι απευθυνόμενοι στους συνεχιστές της ανθρώπινης οντότητας, τους νεότερους δηλαδή τους είδους, έχουμε χρέος να τους αφήσουμε ως παρακαταθήκη, πλήρη γνώση των κακώς γινομένων, χωρίς ωραιοποιήσεις και στρογγυλοποιήσεις. Αν κάτι με γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα, είναι η αιχμαλώτιση της ματιάς εκείνης που αντικρύζει το μέλλον με τον δέοντα σεβασμό για αυτούς που έρχονται. 
Στη χθεσινή εκδήλωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στέλνοντας το δικό της, ξεχωριστό μήνυμα, όπως και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία συμμετείχε με διαδικτυακή σύνδεση.