Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Η δύναμη κρύβεται στις επιλογές μας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η Νάνσυ Μαλέρου, με το νέο της βιβλίο "Εσωκεντρισμός", από τις εκδόσεις "Πεδίο", μας εισάγει στην έννοια της εσωτερικής αναζήτησης, της ενδοσκόπησης, προκειμένου να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, να τον αγαπήσουμε, αλλά πάνω απ' όλα να προχωρήσουμε.

Ο εσωκεντρισμός, είναι το αντίθετο του εγωκεντρισμός. Στρέφομαι μέσα μου, με σκοπό να εξερευνήσω ποιος είμαι και τι θέλω, πόσο τετριμμένο πια. Μέσα όμως από τα τετριμμένα, τα απλά, βασικά ερωτήματα που θέτουμε, βρίσκονται οι τρόποι που ξεμπλοκάρουν τα μονοπάτια της σκέψης, τις διαδρομές του μυαλού, με στόχο τι άλλο από το να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη ζωή, να οδηγηθούμε στο να καλυτερέψουμε το παρόν μας.                                                                                

Η Νάνσυ Μαλέρου ήταν καλεσμένη της Ελένη Νικολέλη, χθες Σάββατο 7 Μαίου, στο "Χαρτόπολις", στο Φάρο Ψυχικού, για να υπογράψει το βιβλίο της, με στενούς φίλους, συνεργάτες και την οικογένειά της. Η Life Coach που δίνει μεγάλη σημασία στη δύναμη της επιλογής και πως αυτές διαμορφώνουν, αλλάζουν το τώρα και το σήμερα της ζωής μας, με διακύβευμα και στόχο το να προοδεύει κανείς και να εξελίσσεται, υποστηρίζει: «Οι άνθρωποι θέλουν κάτι καλύτερο. Μπορεί να θέλεις απλά κάτι καλύτερο στη ζωή σου και αυτό είναι μια αξία. Η πρόοδος και η εξέλιξη είναι αξίες και είναι κάτι που το έχεις ή το αποκτάς κατ’ επιλογή ή το απορρίπτεις. Άλλος πασχίζει να είναι δίκαιος και άλλος πασχίζει να εξελιχθεί.                                                                       


Δεν έχουμε μάθει να δίνουμε την πρέπουσα σημασία στον εαυτό μας, γιατί είμαστε πολύ απασχολημένοι με όλα τα άλλα. Λέμε εντάξει, δεν μπορώ τώρα να ασχοληθώ με αυτό. Επί της ουσίας ένα μικρό απόστημα, φτάνει να γίνεται πληγή και μετά αρχίζουν να φταίνε οι γονείς μας, το παρελθόν μας, ο κόσμος, οι άνθρωποι, η κοινωνία. Πλην όμως εμείς κάνουμε την επιλογή όταν χτυπάει το πρώτο καμπανάκι να την αγνοήσουμε. Δεν μας την επιβάλλει κανείς», υποστηρίζει η Νάνσυ. Η Πατρίσια Φωτίου, στην εικόνα πάνω, μία ζωηρή εκπρόσωπος της Kalopsia Revisionist Eyewear, που αγαπά τη ζωή και το νόημα της ύπαρξης, ήταν χθες στο "Χαρτόπολις", για τη Νάνσυ Μαλέρου και την παρουσίαση του βιβλίου της. Την αποθανατίσαμε, σε ένα μοναδικό ενσταντανέ. 
                                                                                   

Φίλοι και συνεργάτες, άνθρωποι που αποδίδουν την αρμόζουσα ενέργεια και δυναμική στον τρόπο που στέκονται στη ζωή, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κινούνται στον κόσμο, βρέθηκαν κοντά στη Νάνσυ Μαλέρου χθες, όπως η Έφη Παρίσση στη εικόνα επάνω, από τη "The Purpose Strategy", την εταιρεία που οδηγεί τους συνεργάτες της σε μια αποτελεσματική ηγεσία, προσθέτοντας ρόλο και σκοπό στην κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, χτίζοντας πάνω στις αρχές και τις αξίες που αντιπροσωπεύει και εμφυσύει κάθε brand.
                                                                          

Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει μία άποψη στην ψυχολογική προσέγγιση, που αναφέρει ότι αν δεν ξύσεις την παλιά πληγή, να δεις τι έχει συμβεί, δεν θα γιατρευτείς. Σεβαστή και έχει αποδείξει και την αξία της, διατρανώνει η Νάνσυ Μαλέρου. «Αν είσαι πολύ απασχολημένος στο να προχωράς, να εξελίσσεσαι, να αλλάζεις, να μην μένεις στάσιμος, το παρελθόν το κοιτάζεις για να το αγαπήσεις. Θέλω να πω, είμαστε προϊόντα του παρελθόντος μας, καταλαβαίνουμε τι μας ταιριάζει και κάνουμε τις επιλογές μας για την επόμενη ημέρα. 

Δεν θέλω να καθίσω να αναλύσω πως ένιωθα στην παιδική μου ηλικία. Εμένα αυτό το πρωτόκολλο, δεν μου ταιριάζει σαν άνθρωπο. Σε άλλους μπορεί να δουλεύει και έχω απόλυτο σεβασμό σε αυτό. Αν είσαι όμως κατηγορία ανθρώπου που δεν σου αρέσει να μένεις στο παρελθόν, το παρελθόν το χρησιμοποιούμε για να αντλήσουμε μαθήματα και να κοιτάξουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, γιατί είμαστε προϊόντα του παρελθόντος μας ούτως ή άλλως. Αν δεν συμπαθούμε τον εαυτό μας πολύ, αυτό θα είναι ένα θέμα που θα το σέρνουμε μαζί μας, όπου κι αν πάμε», υπογραμμίζει η Νάνσυ. 
                                                                                       

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, με την Ελένη Νικολέλη και την Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο "Χαρτόπολις", υπέρμαχος της γνώσης και της φιλαγνωσίας, ο Δημήτρης Γαλάνης, θαυμαστής του γυναικείου φύλου, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο ξεχωριστές γυναίκες, στο κλικ του φωτογραφικού φακού. Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας σήμερα, αντλώντας χαρά και έμπνευση από το La Vita e Bella, "Η ζωή είναι ωραία" του απίθανου Ρομπέρτο Μπενίνι, χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, που διάγουν προσκείμενες σε αυτόν το δύσκολο και πολυδιάστατο ρόλο τους, ένα βίο με τεράστια ευθύνη. Να μεγαλώσουν και να διαπαιδαγωγήσουν παιδιά, μαθαίνοντάς τους την ομορφιά της ζωής.                                                                                      

Η Νάνσυ Μαλέρου στην εικόνα πάνω με την Ελένη Κοντογιάννη, Εμβρυολόγος. Εστιάζοντας στις ενοχές, όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου «Πως να ζήσεις αναπολογητικά σε έναν κόσμο γεμάτο ενοχές» και πως αυτές πλασάρονται παραπλανητικά, μπολιάζοντας με δυσλειτουργικότητα και προβληματισμό, τη ροή και την εξέλιξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, η Νάνσυ Μαλέρου τονίζει: «Είμαστε ενοχικοί. Οι ενοχές μπαίνουν μέσα στις επιλογές μας. Από ενοχή λέμε ναι, ενώ θα θέλαμε να πούμε όχι, γιατί πρέπει πιθανόν να ευχαριστήσουμε κάποιον ή να υπηρετούμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Παντρευόμαστε κάποιον που δεν θέλουμε πραγματικά, που δεν αγαπάμε κατά βάθος, κάνουμε μια δουλειά που δεν μας αρέσει όσο θα έπρεπε ή κάνουμε επιχειρηματικές επιλογές γιατί θέλουμε να φανούμε. 
                                                                                     

Στην ουσία οι ενοχές δεν έχουνε να κάνουνε πάντα με τους άλλους, έχουνε να κάνουνε με εμάς. Δυσαρεστούμε τον εαυτό μας γιατί κάπου πρέπει να τον ταιριάξουμε. Μπορεί να το έχουμε χτίσει μόνοι μας. Λόγω ότι δεν μου αρέσει να εναποθέτω την ευθύνη στους άλλους, ναι, μπορεί από κάπου να δημιουργήθηκαν οι ενοχές, είμαστε όμως ενήλικες, οπότε για εμένα το θέμα είναι «εγώ έχω ενοχές και εγώ θέλω να απαλλαγώ από αυτές. Εγώ έχω κάτι και θέλω να το αλλάξω, οπότε είναι δική μου ευθύνη, δουλειά και υποχρέωση να το κάνω. Δεν θα κοιτάξω ποιος μου φταίει», σημειώνει η Νάνσυ. Στην εικόνα πάνω με τη Μαλού Λαρσινού, Health Wellness Coach και το σύζυγό της. 

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου είναι ιδρύτρια της Life Clinic Group και ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Coaching στην Ελλάδα. Μέσα από τα σεμινάρια, τις ομιλίες, τα άρθρα και τα βιβλία της έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Έχει την πατρότητα του όρου «Εσωκεντρισμός» ο οποίος αποτελεί τη βάση της προσέγγισής της και διέπει την μεθοδολογίας της στο Coaching. Είναι ιδρυτικό μέλος και τέως Πρόεδρος του Ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (International Coach Federation) και Coach των ομιλητών των TEDxAthens. Έχει επίσης γράψει τα βιβλία «Καλύτερα Γίνεται» και «Ανταγωνιστές, συνεργαστείτε!». 

Διαθέτει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας, Master σε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διδακτορικό στις συνεργατικές στρατηγικές. Έχει πτυχίο Coaching από το CoachU κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Life Style Management από το Harvard Medical School-Dept. of Continuous Education. Έχει 14 χρόνια εμπειρίας στα πολύ απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα πολυεθνικών εταιρειών σαν στέλεχος Επικοινωνίας και έχει διδάξει Μάρκετινγκ κι επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από μία δεκαετία.