Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ένα Μνημείο Νεότερης Ιστορίας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
φωτογραφίες: Πέτρος Καστορίνης

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Παιδικού Κήπου Πικιώνη, αυτού του ιστορικού περιβαλλοντικού μνημείου, Σύγχρονο Μνημείο όπως έχει χαρακτηριστεί, όπου ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, οραματίστηκε και δημιούργησε στην πανέμορφη Φιλοθέη. 

Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, ξεκίνησε  τη δημοπράτηση του έργου με ανοιχτό διαγωνισμό από το υπ. Εσωτερικών, προχωρώντας στην υπογραφή σύμβασης, για να δοθεί ο Κήπος Πικιώνη, όπως μας λέει, πίσω στους δημότες, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες που έρχονται στη Φιλοθέη, προκειμένου να απολαμβάνουν και να χαίρονται με τις οικογένειές τους, τη βόλτα και τον περίπατό τους, στον Παιδικό Κήπο της Φιλοθέης, ένα Μνήμειο της Νεότερης Ιστορίας.                                                                               


  

Ο Δημήτρης Πικιώνης ήταν ένα από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες εξωτερικού χώρου παγκοσμίως. "Ήθελε τα παιδιά να μπαίνουν μέσα στον κήπο, στην παιδική χαρά και να ευχαριστιούνται, το τρέξιμο, το παιχνίδι, γι' αυτό και άφηνε χώρους ελεύθερους μέσα στο πάρκο, για να κινούνται ελεύθερα. Ήθελε οι άνθρωποι και τα παιδιά εν προκειμένω να εξερευνούν μέσα στη φύση, να είναι σε επαφή με το περιβάλλον, να νιώθουν την ενέργεια της φύσης και του τοπίου. Εγώ τη θυμάμαι αυτή την αίσθηση χαρακτηριστικά", μας τόνίζει ο Δήμαρχος, Δημήτρης Γαλάνης, που έχει μεγαλώσει εδώ, στη Φιλοθέη και το Ψυχικό.                                                                                   

                                                                                    

Ο χώρος θα διαμορφωθεί αναλόγως, τηρουμένων των αυστηρών προδιαγραφών που υπάρχουν λόγω ότι έχει χαρακτηριστεί Σύγχρονο Μουσείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα καθαριστεί από τα φυτικά και θα αποδοθεί στο κοινό ως ένα φιλοτέχνημα του Δήμου, ένα έργο ορόσημο για τη Φιλοθέη, που αποτελεί και το  διακριτικό γνώρισμα του προαστίου, ένα τοπόσημο της περιοχής.          


                                                                                 

Επηρεασμένος από την ανατολική φιλοσοφία και κουλτούρα αρχιτεκτονικής εξωτερικών χώρων, ο Δημήτρης Πικιώνης σχεδίασε και ανέπτυξε αυτή τη λογική στο πάρκο, με την καλύβα και το κιόσκι, να στέκουν περίοπτα, αποδίδοντας ιδιαίτερη οπτική και αισθητική στο χώρο. Αυτή η αισθητική συγκεκριμένα, θα διατηρηθεί αναπόσπαστη και ακέραιη μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης από το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, αφού αποτελεί προτεραιότητα και προεξέχουσα πολιτική του ίδιου του Δημάρχου.                                                                                     


Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και θα παραδοθεί συνθηκών επιτρέποντος μέσα στο 2023, αφού βρίσκεται στα άμεσα πλάνα ολοκλήρωσης του Δημάρχου Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη.