Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Τα ρούχα μας μιλάνε για εμάς!


συνέντευξη: Ανδρονίκη Παντιώρα

Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα ρούχα μας μιλάνε για εμάς. Με την εικόνα μας επικοινωνούμε αυτό που είμαστε ή αυτό που θα θέλαμε να είμαστε.

«Το πως εμφανιζόμαστε, μιλάει όχι μόνο για τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον που βρισκόμαστε. Ο τρόπος που εμφανιζόμαστε, το πως στεκόμαστε, τα ρούχα που επιλέγουμε κάθε φορά να φοράμε, είναι μια ολόκληρη γλώσσα η οποία υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και θα έπρεπε να διδάσκεται από πολύ μικρή ηλικία».

Η Μάγδα Καζόλη, είναι Σύμβουλος Εικόνας. Παρεξηγημένη έννοια. Δουλεύει με τους ανθρώπους πάνω στην οπτική τους επικοινωνία. Με τον τρόπο που εμφανίζονται στην εργασία τους, στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις, στις εμφανίσεις τους στον εξωτερικό κόσμο. Αναπτύσσοντας μια συζήτηση μαζί της, αρχικά ξεκαθαρίσαμε ότι το θέμα δεν αφορά στυλιστικά κομμάτια του εαυτού μας που άπτονται της μόδας. «Πολλές φορές μπερδευόμαστε με το γεγονός ότι αν ασχολούμαστε με την εμφάνισή μας και τα ρούχα που φοράμε, γινόμαστε θύματα της μόδας. Δεν πρόκειται περί αυτού», διευκρινίζει η Μάγδα Καζόλι. «Πρόκειται για μια διαδικασία που κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο, να ανακαλύψει, να αποδεχτεί, να αγαπήσει και να προβάλλει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα τον περίμεναν πιθανόν οι άλλοι».
                                                                                  

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σιωπηλά, κρυφά, πόσες κοινωνικές προκαταλήψεις, επηρεάζουν καθημερινά τον τρόπο που ντυνόμαστε; Οι προσωπικές μας σκέψεις, οι ιδέες και τα πιστεύω μας που βασίζονται πάνω στα πρότυπα που έχουμε γαλουχηθεί, στο πως έχουμε μεγαλώσει, η προσωπικότητα που έχουμε χτίσει, έρχεται και αποτυπώνεται στην εξωτερική μας εμφάνιση, διαπερνάει στο προσωπικό μας στυλ. «Χρειάζεται να μάθουμε να ντυνόμαστε, σύμφωνα με την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας και εδώ σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για πραγματική αυτογνωσία και όχι για μόδα. Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να βρούμε δομικά στοιχεία, που καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο, διαμορφώνουν το προσωπικό μας στίγμα, το προσωπικό στυλ του κάθε ανθρώπου», υπογραμμίζει η Μάγδα Καζόλη.

«Η δουλειά με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά είναι εξατομικευμένη και στην ουσία αυτό που γίνεται είναι η ανάδειξη και η έκφραση της προσωπικότητας του ανθρώπου, ανάλογα με τη φάση ζωής του, της οικονομικής του δυνατότητας, του χαρακτήρα του και του ύφους που διαθέτει, με τρόπο αυθεντικό. Χρειάζεται να νιώθουμε ότι τα ρούχα μας είναι η φυσική προέκταση του εαυτού μας και αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι εκείνος που πάντα φαίνεται και ξεχωρίζει, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και όχι τα ρούχα», υποστηρίζει η Μάγδα Καζόλη.
                                                                               

Με την εταιρεία της «House of Colour by Magda Kazoli», δουλεύει βάσει της χρωματικής ανάλυσης της Σχολής Bauhaus, όπου πραγματικά όταν αρχίζει να διαφαίνεται μέσα από συγκεκριμένη δουλειά το χρώμα ή η απόχρωση που ταιριάζει, που φωτίζει, που αναδεικνύει το κάθε πρόσωπο. Εκεί γίνονται θαύματα και καταλαβαίνει κανείς πως μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος και να μεταμορφωθεί κυριολεκτικά σε κάποιον άλλον. Η Μάγδα Καζόλη προσφέρει ομαδικές και ατομικές συνεδρίες at hoc, παρέχοντας γνώση εαυτού και εργαλεία χρήσιμα εφ’ όρου ζωής.

Τη ρώτησα οι άντρες πως ανταποκρίνονται στο θέμα της εξωτερικής τους εμφάνισης. «Πιο εύκολα μια γυναίκα θα ψάξει στο internet για να αλλάξει την καρνταρόμπα, παρά ένας άνδρας. Από τη στιγμή όμως που ο άνδρας θα το αποφασίσει για τον εαυτό του, θα αφοσιωθεί σε αυτό, θα ακούσει και θα προχωρήσει με τις συμβουλές και τις προτάσεις που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ακούσει από μία ειδικό», μου ανέφερε. 
                                                                              

«Οι άντρες είναι γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συγκριτικά με τις γυναίκες, τους ενδιαφέρει η επαγγελματική τους σταδιοδρομία τα μέγιστα και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους, δεν φέρνουν αντιστάσεις, θα το κάνουν ακολουθώντας τις συμβουλές και τις προτάσεις της ειδικού. Οι γυναίκες είναι περισσότερο εγκλωβισμένες μέσα στα κοινωνικά πρότυπα».

Οι εποχές αλλάζουν, η ζωή προχωρά, εξελίσσεται, επιτάσσοντας διαφορετικές ανάγκες. Μαζί της καλούμαστε όλοι, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, με στόχο και σκοπό να ζήσουμε περισσότερο αληθινά, περισσότερο ως ο εαυτός μας.