Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Το χρονογράφημα των ακινήτων


Είναι γεγονός, ότι υπάρχει μια τάση ανάκαμψης στην οικονομία, αργή μεν, αλλά σταθερά βελτιωτική δε, χωρίς βέβαια να έχουν ακριβύνει και οι τιμές των ακινήτων από την άλλη πλευρά.

Με τη μεγάλη «βουτιά» των ακινήτων το 2009, άλλαξε άρδην το τοπίο του Real Estate και για τα επόμενα 8 χρόνια, η δύναμη του αγοραστικού κοινού έπεσε κατακόρυφα. Η πτώση των ακινήτων συνολικά έχει αγγίξει το 70%. Οι τιμές μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει να είναι 30% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Η αγορά των βορείων προαστίων και οι προσφορές των σπιτιών, υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι και πιέζουν τους πωλητές, λόγω υπερπροσφοράς των ακινήτων και της έλλειψης των αγοραστών.

«...Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που το πάνω χέρι στις αγοραπωλησίες το έχουν οι αγοραστές και όχι οι πωλητές όπως ήταν φυσικό έως τώρα..», μας λέει η Μαρίνα Παππά, σύμβουλος ακίνητης περιουσίας στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη επί το πλείστον, η οποία, ζώντας την εικόνα της αγοράς στα βόρεια προάστεια από πρώτο χέρι, επισημαίνει ότι υπάρχουν προσφορές αξιόλογων ακίνητων που ακόμα δεν βρίσκουν την ανάλογη ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό.

Η άνοδος των νοτίων προαστίων στη γενικότερη αναδιάταξη της οικονομίας και των αλλαγών που καταγράφονται στο πως αναπτύσσονται συγκεκριμένες περιοχές και η ανάπλαση του νοτίου τόξου, έχουν επηρεάσει σαφέστατα, τα πάλαι ποτέ ακλόνητα στις προτιμήσεις των πολιτών Β.Π. Παρόλα αυτά, μια αισιόδοξη κινητικότητα αρχίζει να διαφαίνεται στην αγορά δειλά-δειλά, τα τελευταία δύο χρόνια, ευχόμενοι να συμπαρασύρει ακόμα περισσότερο τον ευρύτερο κλάδο της οικοδομής.
Η Μαρίνα Παππά είναι σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας.