Κυριακή 21 Απριλίου 2019

«Καρτ ποστάλ» στο κλεινόν άστυ


To μετόχι των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν αποτελεί μόνο έναν ιστορικό χώρο που σχετίζεται με τη δράση της Αγίας Φιλοθέης τη περίοδο της Tουρκοκρατίας, αποτελεί κι έναν τόπο στην κυριολεξία φυσικής ομορφιάς, που μπορούμε ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη, να απολαύσουμε. 

Το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης είναι Μονή που ίδρυσε η Αγία (1522-1589 μ.Χ.). Είναι το μοναδικό Βυζαντινό μοναστηριακό κτιριακό σύνολο που σώζεται στην περιοχή των Αθηνών.

Βρίσκεται δεξιά, στην οδό Καποδιστρίου στον αριθμό 54, στην κατεύθυνση προς Νέα Ιωνία, στη συνοικία Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου. Η θέση του πιστοποιείται και από τους χάρτες Αττικής του Kaupert, του έτους 1883, που εμφανίζουν το τετράγωνο σχήμα του περιτοιχισμένου μοναστηριού με τη μοναδική ονομασία, «Καλογρέζα».

Προς αποφυγή παρερμηνείας, η σημερινή συνοικία της Νέας Ιωνίας «Καλογρέζα» ιδρύθηκε μεταγενέστερα, μετά το 1920, δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το «Μετόχι Καλογρέζας».
Η συνοικία Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου, πήρε το όνομά της από το ιστορικό μνημείο, που είχε ιδρύσει η Αγία Φιλοθέη.

Διοικητικά το μοναστήρι «Μετόχι Καλογρέζας» και η συνοικία στο οποίο βρίσκεται, η Αγία Φιλοθέη, υπάγονται στο Δήμο Αμαρουσίου. Εκκλησιαστικά υπάγονται στη Μητρόπολη Κηφισίας-Αμαρουσίου και Ωρωπού. Το «Μετόχι» ήταν παράρτημα του Κεντρικού Μοναστηριού που είχε ιδρύσει η Αγία Φιλοθέη στην Αθήνα (Μονή Αγίου Ανδρέα).

Το μοναστήρι δεν σώζεται ανέπαφο. Σώζεται όμως η εκκλησία του, ή το «Καθολικό», όπως ονομάζεται η εκκλησία σε κάθε μοναστήρι. Η εκκλησία αυτή τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Επίσης σώζεται μέρος του περιτοιχίσματος, η αυλόθυρα του περιτοιχίσματος και μερικά κελιά. Όλα είναι υπό κατάρρευση.

Ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο χώρο της μονής, που δεν είναι περιφραγμένος. Ο χώρος στον περίβολο της μικρής εκκλησίας παρουσιάζει μια απόλυτα γαλήνια όψη, σε αντίθεση με το γύρω αστικό περιβάλλον. Αξίζει πραγματικά την επίσκεψή σας! Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το μοναστήρι, το μοναδικό Βυζαντινό μοναστικό κτηριακό σύνολο που σώζεται στην περιοχή των Αθηνών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ιστορικά, Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μνημεία της Αθήνας.